Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok már Borsod-Abaúj-Zemplén  megyében is csalakozhatnak. A rendszer itt április elején fog indulni – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője szombaton. Győrfi Pál azt írta, péntek estig már száz orvos jelentkezett ügyeletre a miskolci központban.

Fotó: Csapó Balázs

Hozzátette, hogy a miskolci központban az ügyintézők hétvégén is rendelkezésre állnak annak érdekében, hogy a háziorvosok gördülékenyen bekapcsolódhassanak az ellátásba, és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.

Ahol szükséges, a még hiányzó háziorvosokat átmenetileg és jogszerűen más orvosok, mentőtisztek helyettesítik, a betegellátás kezdettől fogva mindenhol biztosított lesz – közölte.

A kommunikációs vezető felhívta a figyelmet arra, hogy jövő hét szombattól az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében itt is 1830 lesz, ennek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.
   A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00–08.00 között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható lesz.
   Jelezte azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, ahol felnőttek és gyermekek is megfelelő ellátást kapnak.
   Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség.
   Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll – tette hozzá Győrfi Pál.
   Közölte azt is, hogy a vármegyei új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetők.
   Kitért arra: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép majd életbe, erről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.
   Az a cél, hogy a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön – áll az OMSZ kommunikációs vezetőjének közleményében.