A kormány kisegítené azokat a családokat, ahol az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt a bankok elutasították az otthonfelújítási támogatásra benyújtott kérelmet – erről a Bank360.hu írt közleményt egy kormányrendelet tervezetre hivatkozva.

Smiling couple in attic to be renovated looking out of window
Smiling couple in attic to be renovated looking out of window
Fotó: Getty Images

A lakásfelújítási támogatást 2022. december 31-ig volt lehetőség igényelni, a határidő lejárta után csak kivételes esetben lehetett igényelni a felújításra járó pénzt 2023. március 31-ig. Az államkincstár előtt még rengeteg az elbírálandó kérvény, ami azt jelenti, hogy sokan próbáltak felújítási támogatáshoz jutni az utolsó pillanatban. Az új jogszabálytervezet szerint a 30 napos bírálati határidő egy alkalommal akár 45 nappal is meghosszabbítható lesz.

Az elutasítás sem feltétlen jelent bukást

A Bank360.hu azt írja, hogy azok az igénylők is hozzájuthatnak a pénzhez, akiknek már elutasították a pályázatát. Abban a két esetben, 

ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak az igénylők a felújított ingatlanban, vagy 5000 forintnál magasabb összegű köztartozáson bukott el a kérelem, akkor még van fény az alagút végén.

Akciók jöhetnek az építőanyag-piacon, visszaesett a lakásépítési és -felújítási kedv

Akciók válthatják fel az építőanyag-piacon az idei áremelkedést, miután csökken a megrendelésállomány, megtorpant a lakásépítési és -felújítási kedv. Visszaesett az út-, vasút- és mélyépítés is. Áprilisra kiderül, hogy lesz-e, és ha igen, milyen volumenű létszámleépítésre szükség a képzetlen munkavállalók körében. Az építőipari szakmunkásokat és mérnököket minden erővel meg akarják tartani a cégek.

A tervezet szerint ezekben az esetekben az igényléseket az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálhatja, amire 60 napja lenne. 

Az igénylők így akár az elutasítás után mégis megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást.

Ehhez az igénylőknek az alábbi feltételeknek kell megfelelni: 

  • 2022. december 31-ig teljesíteni kellett az egyéves bentlakási kötelezettséget – a gyakorlatban ez azoknak segíthet, akik a támogatás benyújtásának a pillanatában még nem laktak egy éve a felújított ingatlanban, de 2022. december 31-én már igen, 
  • az igénylő időközben rendezte a köztartozását, és a kincstár erre irányuló felhívásának kézhezvételétől számított 15 napon belül igazolja, hogy a köztartozását legkésőbb az igazolás benyújtását megelőző napon teljesítette.

Változás a babaváró esetében

A babaváró hitelnél a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó, illetve a gyermekvállalási támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásának a határideje 60 helyett 180 napra emelkedne a tervezet szerint.

Újra szakad a pénzeső a babavárónál

A legnagyobb bankok többségénél százezer forint feletti plusz jóváírására is számíthatnak azok az ügyfelek, akik babaváró kölcsönt vesznek fel. A gáláns ajánlatokkal feltehetően a kátyúba ragadt lakossági finanszírozási piacnak próbálnak némi új lendületet adni a hitelintézetek.

Ez mindkét esetben vonatkozik az alábbiakra:

  • vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva,
  • örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától,
  • a magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap. 

Ez visszamenőleg is érvényes lenne, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az a tervezett hatálybalépés napjától számolva 180 napig benyújthatná a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.