Ma az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (INTA) megszavazta az Ukrajnának nyújtandó autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés egy évvel történő meghosszabbítását. Ukrajna további egy éven át szabadon hozhatja be az unióba az agrártermékeit is – hívta fel a figyelmet a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Strasbourg, 2023. április 17.Képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. április 17-én. Az uniós törvényhozó testület április 17. és 20. között ülésezik.
Fotó: Julien Warnand / MTI /EPA

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után leszögezte: „Ukrajna mellett állunk, de nem engedjük, hogy a háború árát a gazdáink fizessék meg.”

Az ülés kapcsán Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő, az INTA szakbizottság tagja elmondta, hogy az Európai Parlament szokás szerint előre rohan, miközben a tagállamok és a bizottság között még zajlanak a tárgyalások. Az adatok egyértelműek: sokan visszaélnek az úgynevezett szolidaritási folyosókkal, amelyek elvileg arra szolgálnak, hogy Ukrajna harmadik, élelmezési gondokkal küzdő országokba szállítson gabonát. Hozzátette:

A valóságban azonban a harmadik országokba irányuló 2021-hez képest csökkent, az Ukrajnával szomszédos tagállamokba pedig jelentősen nőtt. Ez komoly piaci zavarokat okoz Ukrajna nyugati szomszédainál, így Magyarországon is. A kukorica behozatala közel 7 ezer százalékkal, míg a búzáé ezer százalékkal nőtt tavaly 2021-hez képest.

„Erős üzenet, hogy nemcsak az érintett, Ukrajnával határos tagállamok kormányai, hanem azok EP-képviselői is közösen léptek fel a tarthatatlan helyzet miatt – jelentette ki Győri Enikő. – Kezdeményezésemre ma az INTA-bizottság hét másik tagjával közös nyilatkozatot adtunk ki, amelyben jeleztük: Ukrajna mellett állunk, igyekszünk nekik minden lehetséges módon segíteni, de nem engedjük, hogy a háború árát a gazdáinkra terheljék.” 

A rendelet meghosszabbítása ugyanis lehetőséget ad az Európai Bizottságnak olyan rendkívüli védintézkedések alkalmazására, amelyek véget vethetnek a jelenlegi áldatlan állapotoknak. Viszont konkrét garanciára van szükségünk a bizottságtól, hogy váltsa be a kormányoknak tett ígéreteit, és léptesse is életbe ezeket a védintézkedéseket – hangsúlyozta Győri Enikő.

A képviselők felszólították a bizottságot, hogy azonnal találjon az érintett országok számára megoldást, s ezzel biztonságban tudhassuk a 2023. évi termést.

Magosz: nem tűr halasztást az ukrán gabonaügy megoldása

A hazai magtárakat két hónap alatt ki kellene üríteni, az ukrán gabona azonban az exportpiacairól is kiszorította a hazai termést.