Miközben élénkülés látható a munkavállalói oldalon, a vállalatok csökkentettek a toborzási ütemükön az előző év első három hónapjához képest. Az újonnan regisztráltak száma 20 százalékkal nőtt, ezzel egy időben az aktivált álláshirdetések száma 18 százalékkal csökkent – derül ki a Profession.hu negyedéves elemzéséből.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az idei év első negyedében Heves és Hajdú-Bihar vármegye területén nőtt a Profession.hu felületén feladott álláshirdetések száma 2022 azonos időszakához képest. A legerősebb csökkenés Somogy, Bács-Kiskun, Baranya, valamint Csongrád-Csanád vármegye esetében mérhető. 

Országos átlagot nézve összesen 18 százalékkal kevesebb álláshirdetést aktiváltak a cégek, mint tavaly ilyenkor.

A vizsgált időszakban a jog, jogi tanácsadás (14 százalék) és az oktatás, tudomány, sport (3 százalék) volumene nőtt. Az összes többi területen elmaradt idén év elején a toborzás üteme az előző évhez képest – a legnagyobb mértékben az IT programozás, fejlesztés (mínusz 35 százalék), az SSC-szektor (mínusz 29 százalék) és a fizikai, segéd, betanított munka (mínusz 28 százalék) esetében.

Kevésbé félnek munkahelyük elvesztésétől a magyarok, de alig vannak tartalékaik

A dolgozók többsége stabilnak érzi az állását, és a vállalat jövőjére is optimistán tekint. A munkaerőpiaci helyzet stabilizálódni kezdett, de vannak még kihívások.

Az ország minden vármegyéjében nőtt a jelentkezések száma

A csökkenő hirdetésszámokkal párhuzamosan 44 százalékkal több jelentkezés érkezett be a Profession.hu oldalán az idei év első negyedében. 

Minden egyes vármegyében nőtt a hirdetésekre beérkezett önéletrajzok száma, legnagyobb arányban Tolna – ahol 85 százalékkal magasabb volt a jelentkezések száma az előző év azonos időszakához képest –, Békés (74 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (68 százalék) vármegyében. A legkisebb mértékű növekedés pedig Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében tapasztalható, de még ezeken a területeken is két számjegyű a növekedés százalékos mértéke.

Az elmúlt időszakban a munkaerőhiány jellemezte a piacot – a megfelelő jelöltek megtalálása és felvétele nagy kihívás elé állította a cégeket. Az idei év elejére kialakult helyzet azonban kedvező lehet a munkaadók számára, hiszen egyes területeken megfordulni látszik a kereslet és a kínálat: most érdemes ismét megkeresni azokat a szakembereket, akiket eddig nem tudtak elérni

– mondta a Profession.hu HR-igazgatója, Simon-Göröcs Lili. Hozzátette, több jelentkező közül lehet választani, és a munkaerőért vívott harc is csillapodott, hiszen a vállalatok egy része lelassította a toborzást.

Az országos átlagot vizsgálva elmondható, hogy az előző évi munkavállalói aktivitás a közigazgatás területén emelkedett a leginkább: 

174 százalékkal több önéletrajz érkezett be az ebben a kategóriában feladott hirdetésekre a 2022-es eredményhez képest. 

Ezt követi az IT programozás, fejlesztés (95 százalék) és vendéglátás (87 százalék). Csak a cégvezetés, menedzsment esetében maradt el a jelentkezések száma az előző évi adatoktól (mínusz 21 százalék).