BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas összeggel csökent a fizetési mérleg hiánya

A januári 668 millió eurós finanszírozási igényt februárban nyolcmillió euró többlet váltotta.

Februárban sokat javult a folyó fizetési mérleg egyenlege, miután a januárinál 620 millió euróval kisebb, 160 millió euró volt a deficit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken megjelent előzetes adatok szerint.

 

Javult az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség is, a januári 668 millió eurós finanszírozási igényt ugyanis februárban 8 millió euró többlet váltotta.

A korábbinál kedvezőbb adatok reálgazdasági folyamatok eredményeként születtek, hiszen a 183 millió euró áruforgalmi deficit 509 millió euróval alacsonyabb a januári hiánynál, miközben a szolgáltatások terén 193 millió euróval, 743 millió euróra nőtt az exporttöbblet. 

Az áruk és szolgáltatások együttes egyenlege ezzel a januári 141 millió euró hiánnyal szemben 701 millió euróval javult, és 560 millió euró pluszt mutatott.

A tőkemérleg egyenlege 55 millió euró emelkedéssel, 168 millió euró többlettel zárt februárban, a javulás fele, 28 millió euró az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek növekedéséből eredt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.