Nőtt a fizetésemelésre számító dolgozó fiatalok aránya az elmúlt egy évben. A korábbinál többen számítanak arra az idei első negyedévben, hogy növekedni fog a bérük, ami érthető, miután az árak emelkedése miatt nőttek a megélhetési kiadásaik – egyebek mellett ezt mutatja a K&H ifjúsági index, amely a 19–29 éves dolgozó fiatalok béremelésre vonatkozó várakozásait térképezte fel reprezentatív felmérés keretében.

Fotó: AFP

 

A megkérdezettek 73 százaléka számít arra, hogy nőni fog a fizetése, ez növekedés az egy évvel korábbi 66 százalékhoz képest. 

A 2015 óta minden negyedévben elkészülő felmérés történetében 2021 utolsó negyedében volt a legmagasabb, 79 százalékos a fizetésemelést váró dolgozó huszonévesek aránya, míg a legalacsonyabb eredmény 2015 elején született, amikor az érintettek kevesebb mint fele várt vastagabb borítékot.

A fiatalok 14 százaléka az inflációt meghaladó, 59 százalékuk annál kisebb mértékű béremeléssel kalkulál, 22 százalékuk nem vár változást.

Ugyanakkor 59 százalékuk ennél kisebb emelkedésre számít, 22 százalékuk nem számol magasabb bérrel, a pesszimisták aránya pedig 5 százalékos, azaz minden huszadik fiatal szerint akár fizetéscsökkenés is előfordulhat. 

Hiába a két számjegyű béremelés, ha magas az infláció

A 20–29 évesek fizetésére vonatkozó hivatalos adatok szerint a korosztály tagjainak nettó átlagkeresete 294 ezer forint volt 2022-ben. Ez jelentős, 18 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, de az inflációs hatással együtt már árnyaltabb a kép: reálértéken ugyanis 3 százalékos volt a növekedés. A pénzintézet szakértői az idén 18,5 százalékos éves átlagos inflációval számolnak, tehát egy dolgozó fiatalnak legalább ekkora emelést kellene kapnia, hogy a nettó reálbére pluszban maradhasson.

A nehézségek ellenére optimistán tekintenek a jövőbe a fiatalok

Lendületes növekedésnek indult a K&H ifjúsági indexe. A fiatalok többnyire elégedettek az életükkel és pozitívak a várakozásaik.