Kedvező változást hozott az idei év első negyede egy friss kutatás szerint. A K&H ifjúsági indexének értéke 14 pontra emelkedett az előző év utolsó negyedévében mért rekordalacsony szintről, ez az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékű változás is egyben. A pénzintézet tíz éve minden negyedévben elkészíti a felmérést, amely a 19–29 év közötti fiatalok anyagi, pénzügyi, munkaerőpiaci helyzetét, az élettel való elégedettségét és a jövőbeli várakozásaikat vizsgálja.

Multiethnic,Young,People,Racing,With,Shopping,Cart,And,Blowing,Confetti.
K&H fiatalok ifjúság index kutatás
A nehézségek ellenére optimistán tekintenek a jövőbe a fiatalok.
Fotó: Shutterstock

A felmérés kezdetén, 2013-ban még átlagosan 6 pontos indexérték volt a jellemző. Tíz év távlatából az is kirajzolódott, hogy az az év kapta a legkedvezőtlenebb megítélést.

A hektikus ingadozásokkal teli 2019-es évet követően, 2020-ban a K&H ifjúsági indexe

éppen a koronavírus-járvány időszakában mutatta a legmagasabb értékeket, átlagosan 17 pontot.

A meglepő eredmény arra vezethető vissza, hogy az index a jövővel kapcsolatos várakozásokat nagyobb súllyal fejezi ki, és a fiatalok körében erős volt az az érzés, hogy ennél csak jobb lehet a helyzet.

2021-ben az index még a 2020-ra jellemző magasabb szintről indult, de az év végére már érezhetően romlottak a fiatalok benyomásai és várakozásai, 15 pontos átlagot mértek.

A tavalyi év eredményei egyértelművé tették, hogy a negatív tendencia tartósnak bizonyul, és a fiatalok benyomásai erősen romlottak. Ebben az évben az index értékei a 2017 előtti szintekre tértek vissza. A 2022 utolsó negyedévében mért 2 pontos érték a második ilyen mélypont volt a felmérés évtizedes történetében – az elsőt nyolc évvel azelőtt, 2014 végén regisztrálták.

A kutatás tízéves történetében a csúcsérték 20 pont volt, ezt 2019 és 2021 első negyedévében érte el a mutató.

Az ifjúsági index első negyedéves értékének növekedése főleg annak tudható be, hogy szignifikáns javulás történt a munka és tanulás, az egészség, az önállóság, az önmegvalósítás és a barátokkal való kapcsolatot mérő alindexekben, a többi komponens értékében pedig kisebb emelkedéseket mértek. Az élettel összességében való elégedettség alindexe is sokat javult a tavaly év végi negatív rekordhoz képest.

A felmérés legutóbbi hulláma szerint a fiatalok 38 százaléka tekinti magát elégedettnek, ennyien nyilatkoztak úgy, hogy teljesen vagy inkább elégedettek az életükkel.

44 százalékuk elégedett is, meg nem is; a többiek – a megkérdezettek majdnem ötöde – pedig kisebb-nagyobb mértékben elégedetlennek mondta magát.

Ugyanakkor a többség derűlátó a jövőt illetően, a fiatalok 67 százaléka – 32 százaléka kisebb, míg 35 százaléka nagyobb mértékben – kedvező változásra számít a saját életében.

Tovább tartó munka vár a fiatalokra, elkerülhetetlen az öngondoskodás

A jövő nyugdíjrendszerének kulcsfontosságú feltétele, hogy a társadalom újraértékelje a munka szerepét – áll az Allianz sajtóközleményében, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a világ legtöbb országában nyugdíjreformra van szükség. Magyarországon radikális változtatások kellenek, hogy elérjük Bulgária szintjét.