„Nagy segítség a kormány részéről, hogy a családok mellett áll. A rezsicsökkentés kiszámíthatóságot és biztonságérzetet ad, ami kiemelten a sokgyermekes, de valójában minden háztartás számára sokat jelent” – hangsúlyozta kérdésünkre Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

többgenerációs családi ház
Ahogy javul az idő, nem érzik olyan mértékben a családok a rezsicsökkentés hatását, mint télen, de a biztonság akkor is megmarad. Fotó: Shutterstock

„A rezsicsökkentés megszüntetésére az Európai Bizottság nem tehet javaslatot, ilyen joga nincsen, és Magyarország továbbra is meg fogja őrizni a rezsicsökkentés vívmányait” – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A tárcavezető az Európai Bizottság szerdán megjelent országspecifikus ajánlásaira reagált. „Hiába szólítanak fel az ajánlásban, hogy 2023 végére hazánk szüntesse meg a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket, Magyarország a költségvetési hiányt anélkül képes csökkenteni, hogy elfogadja az Európai Bizottság tanácsát” – nyomatékosította a miniszter.

Mint ismert, a kormány az eredetileg tervezett április 30-i határidő után is meghosszabbította a rezsivédelmet a magyar családok számára. Ennek értelmében a továbbiakban is maradnak a rezsicsökkentett árak.

A rezsicsökkentés havonta 181 ezer forintos támogatást jelent minden magyar családnak az átlagfogyasztás mértékéig. A rezsivédett sáv felett sem módosulnak a megszokott díjtételek. 

 

Az EU-ban rezsifronton rendszeresen előkelő helyen állunk

„A családok a továbbiakban is a teljes fűtési szezonban alkalmazottakkal azonos lakossági piaci árakat fizetnek. A rezsivédelem fenntartása érdekében a kormány megnégyszerezte az idei Rezsivédelmi Alapot. Az Eurostat legutóbbi jelentése szerint az Európai Unióban a magyar családok fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramárat” – olvasható szinte rendszeresen az Energiaügyi Minisztérium közleményeiben.

 

A földgáz egyetemes szolgáltatásban a fogyasztási helyek mintegy 80 százalékának, az áramellátásban pedig közel 75 százalékának tényleges felhasználása maradt teljes egészében a sávhatár alatt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi nemzetközi ár-összehasonlítása alapján a tagállamok közül 2023 márciusában is Magyarországon került a legkevesebbe a villamos energia és a földgáz.

 

Jelenleg a tavaly augusztus 1-jén életbe lépett rezsicsökkentési szabályok vannak érvényben Magyarországon. Vagyis a villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. A gáz köbméterenként 102, az áram kilowattóránként 36 forintba kerül.

A legfrissebb adatok szerint a magyar családok túlnyomó többsége rezsicsökkentett árat fizet az energiáért.

 

Jelentősen csökkent az elmúlt télen a felhasznált energia

Az Energiaügyi Minisztérium korábban közölt összesítése szerint a hazai földgázfogyasztás a 2022. október közepétől 2023. április közepéig tartó időszakban az eggyel korábbi fűtési szezonhoz képest 24,5 százalékkal, a felhasznált villamos energia mennyisége 7,5 százalékkal csökkent Magyarországon. Gázból hozzávetőleg 2 milliárd köbméteres, áramból 1900 gigawattórás a megtakarítás. 

20201101 NagykanizsaOlvasói panasz, nincs fűtés a Platán sor 7/B társasházában, Balázs Anna, az egyik lakó és a kéménybe kötött konvektor.
A legfrissebb adatok szerint a magyar családok túlnyomó többsége rezsicsökkentett árat fizet az energiáért. Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

 

Az enyhe időjárás mellett a kormányzati intézkedéseknek és a tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhető eredmény a következő télen is elősegíti a biztonságos ellátást.

A lakosság 22,4 százalékkal, a gazdaság pedig 26 százalékkal fogyasztott kevesebb földgázt 2022. október 15. és 2023. április 15. között, mint a megelőző azonos időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal kalkulációja szerint a háztartások felhasználása mintegy 750 millió köbméterrel 2,5 milliárd köbméterre, az ipari és intézményi szereplőké közel 1,25 milliárd köbméterrel 3,4 milliárd köbméterre csökkent. A negyedével alacsonyabb összes fogyasztás 2 milliárd köbméterrel marad el a tavaly tavasszal zárult fűtési szezonban mért értéktől. Az MVM csoport adatszolgáltatásán alapuló számítás villamos energiából 7,5 százalékos, nagyságrendileg 1900 gigawattórás megtakarítást mutat a teljes fűtési szezon hat hónapjára.

A kormány magán kezdte a spórolást

A PestiSrácok.hu oldalán szereplő írás szerint a szankciós energiaválságban a kormány magán kezdte a spórolást: mintegy száz központi hivatali épületben felére csökkentette a gázfelhasználást. 

Az országos energiaigény nagy arányú mérséklését az átlagosnál többnyire melegebb tél mellett a lakosság és más fogyasztók tudatos magatartása is segítette.

Áprilisban a tavalyinál több mint kétszer magasabb készletszintről kezdődhetett meg a hazai gáztárolók feltöltése. A kimagasló kapacitás fele már foglalt, 3,2 milliárd köbméter a rendelkezésre álló gázmennyiség; ez jóval meghaladja az elmúlt fűtési szezon lakossági fogyasztását. 

Idén másfélszer több védett állami földgáztartalék könnyíti meg a következő télre való felkészülést, erősíti az ellátás biztonságát. A kormány az átlagfogyasztásig egész évben fenntartja a rezsivédelmet. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Karnok Csaba / Délmagyarország)