Új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten a Novartis, a svájci gyógyszeripari vállalat innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekt eredményeként 25 százalékkal bővülhet a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. május 5.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Haseeb Ahmad, a Novartis Europe elnöke érkezik a Novartis beruházásáról tartott sajtótájékoztatóra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 5-én. A svájci gyógyszeripari vállalat új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővülni fog a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2023. május 5.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Haseeb Ahmad, a Novartis Europe elnöke érkezik a Novartis beruházásáról tartott sajtótájékoztatóra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 5-én. A svájci gyógyszeripari vállalat új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővülni fog a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.
MTI/Máthé Zoltán
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Haseeb Ahmad, a Novartis Europe elnöke érkezik a beruházásról tartott sajtótájékoztatóra.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ezzel a beruházással nyer az ország, nyer a gazdaság

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a beruházás bejelentése alkalmából. Mint rámutatott: tíz év alatt kétszeresére nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye, a kormányzat pedig továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a szektor versenyképességét. 
 „Válságok és a veszélyek korát” éli a világ, és az egészségügy terén is komoly kihívásokkal szembesül az emberiség, komoly versenyfutás zajlik a tudományos közösség és a vírusok között. A  járványokkal, egészségügyi kihívásokkal szembeni védekezés sikerét alapvetően meghatározza az, hogy egy-egy ország milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Egyre nagyobb a szakadék Amerika és Európa között k+f-ben is, ez már a jólétünk rovására mehet

A kutatási és fejlesztési költségekben mutatkozó egyre nagyobb európai lemaradás az Egyesült Államok mögött már csak azért is öngól, mert a k+f magasabb termelékenységhez vezet, hosszabb távon pedig ez az egyetlen módja a jólét növelésének, mégpedig anélkül, hogy egyre többet és többet dolgoznánk, és mindjobban szennyeznénk a környezetünket.

Ez stratégiai képesség, stratégiai tudás, stratégiai lett, a gyógyszeripar a gazdaság egyik gerincoszlopát alkotja, amely egyszerre épít a hazai és a külföldi szereplőkre a miniszter szavai szerint.

Magyarországra 23 nagy gyógyszeripari beruházás érkezett 2014 óta.

A szektor termelési értéke tavaly rekordmagasra nőtt, elérte az 1200 milliárd forintot, a gyógyszeriparban dolgozók száma pedig a 30 ezret.

Az előállított termékek 87 százalékát exportálják a világ 126 országába, ezáltal a gyógyszeripari tekintetében Magyarország a világranglista 20. helyén áll, noha lakosságszámban csak a 95. helyen.

Saint,Petersburg,,Russia,-,November,29,2019.,Laboratory,Of,The
Saint Petersburg, Russia - November 29 2019.
A kutatás-fejlesztés a gyógyszeripar motorja.
Fotó: Anton Veselov

Mintegy 900 svájci vállalat működik ma Magyarországon, amelyek több mint 30 ezer embernek adnak munkát,  

a magyar–svájci kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 13 százalékkal nőtt, tavaly meghaladta a kétmilliárd eurót, amely új csúcsnak számít.

A Novartis több mint 400 embert foglalkoztat itt, miközben 65 klinikai tesztje fut Magyarországon, az elmúlt tíz évben tízezer magyar ember vehetett részt ilyen programokban. A társaság közleményében emlékeztet arra, hogy évtizedek óta elkötelezetten támogatja Magyarország és a régió egészségügyi ellátórendszereinek fejlődését, az innovációt a gyógyításban. 

A magyarországi orvostudományi egyetemekkel, országos egészségügyi központokkal, megyei kórházakkal szoros partnerségi kapcsolatot fenntartó cég az elmúlt tíz évben számos klinikai vizsgálatsorozat lebonyolításában vállalt fontos szerepet, jellemzően a vezető halálokok közé tartozó szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések és a ritka betegségek területén.