Meglepően optimista hangulatban voltak az első negyedévben a hazai vállalkozások, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy 2022-ben a körülményekhez képest nem zártak rossz évet. 

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elindította új barométerét, amelyet negyedévenként publikál.

A VOSZ Barométer a vállalkozói hangulatot és az éppen aktuális gazdasági kérdésekre adott reakciókat felölelő jelentését tartalmazza, és csatol hozzá egy iránymutató indexet, illetve három alindexet. Az elemzésekben és a VOSZ Barométer elkészítésében az Egyensúly Intézet és az érdekképviselet szakértői vesznek részt, a megkérdezettek körében a VOSZ-tagok és a még nem VOSZ-tag vállalkozások is megtalálhatók.

Perszlusz László, a VOSZ főtitkára az indexet és a riportot bemutató háttér beszélgetésen elmondta: 

A barométer olyan indikátor kíván lenni, amelyet egyszerre használhatnak a vállalkozások és a gazdasági döntéshozók annak megállapítására, hogy milyen beruházási vagy vállalati trendek alakulhatnak ki rövid és középtávon.

Vagyis mindkét oldal döntéshozatali mechanizmusát támogató indikátornak szánják az indexet.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és a nonprofit szervezet társalapítója a riportot ismertetve elmondta, a következő negyedévekben az index valószínűleg hullámvasútszerű mozgásokat produkálhat, de most az első negyedévben inkább optimista a hangulat a megkérdezett vállalkozások között. Ennek megfelelően az index 61 ponton áll a 100-as skálán. 

A pénzügyi helyzet alindex 74-en, az üzleti hangulat alindex 62-n, míg a beruházási hajlandóság alindex 49 ponton áll. 

A megkérdezett vállalkozások megítélése szerint az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban a fő probléma az infláció és a kiszámíthatatlanság, míg a saját üzleti menetükben a legnagyobb problémát a csökkenő vásárlóerőben és az árak növekedésében látják.

A következő negyedév kilátásaira adott válaszok is inkább optimisták voltak. A megkérdezett vállalkozások 17 százaléka nagyon kedvezően látja cége helyzetét, és 45 százalék érzi úgy, hogy inkább kedvező, mint kedvezőtlen lesz a következő három hónap. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka érzi nagyon kedvezőtlennek a kilátásait, és 28 százalék ítéli inkább kedvezőtlennek, mint kedvezőnek a cég helyzetét. Ennek megfelelő volt a következő üzleti év kilátásaira vonatkozó kérdésre adott válasz, ugyanis a vállalkozások vezetőinek 50 százaléka úgy érzékeli, képes lesz elérni a kitűzött pénzügyi célokat, és csak 22 százalék látja úgy, hogy 10 százalék vagy az alatti elmaradás lesz.

Fontos adat, hogy a cégek több mint 50 százaléka nem tervez elbocsátásokat, de 90 százalékuk nem tervezi bővíteni sem a létszámot.

Milyen kilátásai vannak a cégének a következő negyedévben?
 

Az index mögötti riport abból a szempontból érdekes, hogy a vállalkozások meglepően optimista képet adtak saját vállalkozásuk kilátásáról. A Világgazdaság kérdésére Kozák Ákos elmondta, ennek egyik oka, hogy a tavalyi jó eredmények még érződtek az első negyedévben a válaszokon. A riportban szereplő anomáliák is ebből erednek. Hiszen például az optimista várakozásokhoz az párosul, hogy a cégek túlnyomó többsége nem tervez ebben az évben (több) fizetésemelést végrehajtani, és nemigen terveznek digitalizációs beruházásokat sem. 

Az is meglepő, hogy például a vállalkozásokat érintő problémák között nem szerepeltek a magas kamatok, amelyek a finanszírozást a piacon gyakran nehezítik.

Perlusz László szerint a nagyon jól működő Széchenyi-kártya védi a VOSZ-tagokat a magas kamatoktól, de nagy általánosságban úgy látja, hogy a jelenlegi kamatszintek azért okoznak finanszírozási problémát.

Kozák Ákos szerint vannak ugyan egymásnak ellentmondó válaszok a kutatásban, de ő nem tarja meglepőnek a vállalkozások optimizmusát, tekintettel arra, hogy nagyon gyenge most a gazdasági környezet. Ehhez képest kell magát az indexet is megítélni. Mint mondta: 

Ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre érdekesebb a mutatószám, és úgy lehet majd trendet vagy trendeket felvázolni.

Maga az intézet egyébként úgy látja, hogy ebben az évben összességében 20 százalék alatt marad az (19,3), jövőre pedig 7,5 százalékra csökken. Ennek megfelelően ebben az évben stagnál vagy enyhén növekszik a de jövőre már növekedés várható. Ami viszont némileg aggasztó, hogy a vállalkozások jelentős része egy-két hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik, bár – mint jelezték – ez a fajta alultőkésítettség több mint egy évtizede jellemző a kis- és középvállalati szektorra.