Legalább hatszázalékos nyugdíjemelésre van esély 2024-ben – írja az Mfor.hu. A lap ezt az előrejelzést a frissen megjelent konvergenciaprogramra alapozza, amelyben az áll, hogy a kormány jövőre 6 százalékos inflációt vár. Az inflációkövető nyugdíjak elvéből következik, hogy ugyanekkora mértékű korrekciót vezethetnek át a nyugdíjaknál a következő évben.

20220209 NyíregyházaA Magyar Posta alkalmazottai megkezdték kézbesíteni a február havi nyugdíjkifizetés mellett, azzal egy időben a 13. havi nyugellátást is. A február havi nyugdíj és a 13. havi illetmény összege egy utalványon érkezik, az utalványon a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek.
Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország

Ha ebből a 6 százalékos emelésből indulunk ki, akkor mindez az átlagos nyugdíjaknál 

plusz 12 ezer forintot jelenthet havonta,

Feltéve, hogy az idén nem lesz nyugdíj-kiegészítés. De nemcsak ez a bizonytalansági faktor a kérdésében, hanem az is, hogy vajon a 6 százalékos inflációs várakozás végleges-e. A jelenlegi gazdasági környezetben nehéz hosszú távú prognózisokat felállítani úgy, hogy azok kiállják az idő próbáját. Lehet, hogy a 6 százalékos helytálló, de arra is van esély, hogy ezt később pontosítja a kormány, ahogy erre már volt példa.

Mindenesetre jó hír, hogy jövőre visszatérhet a ugyanis a kabinet 4 százalékos GDP-növekedést jelölt ki 2024-re. Mivel 3,5 százalékos felett a kormány prémiumot utal ki a nyugdíjasoknak, ezt azt jelenti, hogy jövőre számolhatnak nyugdíjprémiummal a szépkorúak. Ha a 4 százalékos növekedés bekövetkezik – persze a várakozás ebben az esetben is módosulhat még –, akkor 0,5 lesz a nyugdíjprémium szorzója, vagyis a legtöbb nyugdíjas egyszeri 10 ezer forintos kifizetésben részesülhet.

Sehol nem nőttek úgy az órabérek az unióban, mint Magyarországon

Folyamatos a bérkonvergencia Magyarországon: míg 2013-ban, vásárlóerőparitáson számolva, az átlagos magyar nettó bér az EU27 átlagának csak az 51,4 százalékát érte el, 2022-ben ez az arány már 67,2 százalékot tett ki.