A jó vezető nemcsak a szűkebb közössége, a vállalata, vállalkozása, de országa, nemzete érdekeit is szem előtt tartja döntéseinek meghozatalakor – hangsúlyozta Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke szerdán, az MCC-nek a vezetőképzés aktuális kihívásairól, trendjeiről és új dimenzióiról tartott nemzetközi konferenciáján. A rendezvényen a vezetés és a vezetőképzés legaktuálisabb témáit, dilemmáit és trendjeit tekintették át, de szó esett arról is, hogy a vezetésre születni kell-e, vagy azt tanulni szükséges.

Budapest, 2022. november 24.Kemény Dénes alapító, a vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya beszél a Szülők Háza Alapítvány 15 éves jubileumi Tegyél Jót! gáláján Budapesten, a Benczúr Ház Kulturális Központban 2022. november 24-én.
Kemény Dénes szövetségi kapitány egy korábbi rendezvényen. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Orbán Balázs rámutatott: már évszázadok óta keresik a választ arra, hogy milyen tulajdonságai vannak a jó vezetőnek. Úgy vélte: az igazán jó vezetői képességekkel megáldott államférfiak, jó vállalatirányítók a válságok, krízisek idején tűnnek ki. A jó vezetők jellemző tulajdonságai közé tartozik egyebek mellett a becsületesség, a kiváló problémamegoldó képesség, a rátermettség. Képes átlátni a bonyolult helyzeteket és nem riad vissza a bátran meghozott döntésektől.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az MCC berkein belül működik az MCC Vezetőképző Akadémia, amely arra hivatott, hogy esélyt adjon a pályakezdőknek, a vezetés mesterségének tanítása révén biztosítsa, segítse Magyarország vezetői utánpótlását, a kezdő vezetőket pedig tovább képezze, tudásukat bővítse.

Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya szerint az egyik legfontosabb, hogy a vezető képes legyen a bátor döntések meghozatalára is. A „főnök” saját, olykor rossz elhatározása is növeli a tapasztalatát, hogy később, egy újabb fontos elhatározásnál még inkább felelősen tudjon dönteni. Saját tapasztalatai alapján elmondta:

a három, egymást követő olimpiai siker, a Sidney-ben, az Athénban, illetve a Pekingben elért aranyak előtt mindhárom esetben volt bátorsága, hogy az előző olimpiai aranyérmes csapatokon változtasson, hogy az új válogatottakból esetenként korábbi olimpiai bajnokokat kihagyott.

Kemény Dénes egy igen érzékeny témáról, a vezetői tekintélyről is kifejtette véleményét. „Tekintély nélkül nincs jó vezető” – húzta alá. Ezt pedig úgy is el lehet érni, hogy a vezető nagyon szigorú, azaz nem riad vissza emberek kirúgásától sem. Sokkal eredményesebb vezetői mentalitást és tartósabb tekintélyt hoz, amit személyes példamutatással, a munkához való hozzáállásával, határozott, de észszerű döntéseivel ér el a csapat első embere, vezetője.