Átadták pénteken a Masterplast ötödik nagy hőszigetelőanyag-gyárát. A Szabadkán 5,05 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházással létesült üzemet modern, környezetbarát technológiával szerelték fel, amely évente 150 ezer köbméteres kapacitással XPS – zártcellás polisztirol – hőszigetelő termékek előállítására képes. Az első magyar tulajdonú XPS-gyár létesítéséhez a külügyminisztérium a Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott 50 százalékos mértékű, 2,52 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást. A saját gyártású hőszigetelőanyag-portfóliójának bővítése fontos eleme a vállalat növekedési stratégiájának, amely a piacok hatékony elérését biztosító stabil európai ellátási lánc kiépítését célozza.

Masterplast, XPS, gyáravatás, szigetelő anyag
Fotó: Masterplast

Az XPS hőszigetelő anyagok piacán jelentős bővülést prognosztizál a Masterplast. 

A REPowerEU terv és Fit for 55 klímavédelmi csomag miatt fokozottan szigorodó épületenergetikai követelmények és szabályozásváltozások várhatók, amelynek következtében növekszik a terméktípus épületenergetikai felhasználása, amely a szigetelendő felületek és az alkalmazott termékek vastagságnövekedése mellett a kereslet jelentős bővülését okozhatja. Az XPS-termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó Masterplast számára ezért stratégiai jelentőségű, hogy az ellátási láncot saját kézbe vonva biztosítani tudja a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges minőségi termékalapot és gyártóként növelheti részesedését az uniós országokban, valamint a balkáni térség piacain.

Az újabb gyártásfejlesztési beruházással a Szabadkán működő üzemkomplexumát bővítette tovább a társaság. A 2008 óta folyamatos nagy értékű fejlesztések révén a Masterplast szerbiai leányvállalata a vállalatcsoport legfontosabb vezértermékeinek előállításában meghatározó szerepet betöltő régiós gyártóközponttá fejlődött. 

A 3600 négyzetméteres üzemcsarnokban az elérhető legmodernebb technológiával működő gépsor évente 150 ezer köbméteres gyártási kapacitásra képes. 

A vállalat a tesztgyártási időszakot követően, a piaci viszonyokat is figyelembe véve, fokozatos felfutás mellett a 100 ezer köbméteres gyártást célozta meg az első teljes évben. A környezeti szempontok figyelembevételével tervezett üzemben a modern technológia és az újrahasznosító rendszer együtt biztosítja a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést. A gyárhoz kapcsolódóan a teljes kibocsátás elérése és a vevői igények biztosítása miatt fontos a megfelelő méretű raktározási képesség. Ennek érdekében egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése kapcsolódott a projekthez, míg a dolgozók és minőség-ellenőrző labor számára egy 400 négyzetméteres irodaépület épült. 

Masterplast, XPS, gyáravatás, szigetelő anyag
Fotó: Vágó Csaba / Masterplast

Az XPS nagy terhelhetőségű, alacsony vízfelvételű, táblás hőszigetelő anyag, amelynek a felhasználása a modern építési kultúrában rohamosan bővül és egyre nagyobb teret nyer. Kiválóan alkalmas nedvességgel érintkező felületek vagy nagyobb terhelésnek kitett beépítési környezetben, így lábazati és mélyépítési hőszigetelésként, terhelt aljzatok és lapos tetők hőszigeteléseként, valamint zöldtetők esetén is ideális szigetelőanyag. Az XPS polisztirol fontos eleme a műanyag és ásványi alapú hőszigetelő rendszereknek, és nincs kiváltó termékalternatívája.