A nemzeti kormány szerint az adókat, ide értve a vámokat is, nem emelni kell, hanem beszedni – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének 30. évfordulóján.

Fotó: Kallus György

A tárcavezető azt mondta, hogy a 2010 óta végrehajtott, jelentős mértékű adócsökkentésekre nem lett volna lehetőség, ha az adók beszedését nem tudták volna hatékonyabbá tenni, amiben nagy szerepe volt a szövetségnek.

Ismertette, hogy az és vámáru-nyilatkozatok száma 5 évvel ezelőtt még 700 ezer körül alakult, tavaly viszont már 900 ezer és 1 millió volt a számuk. Ezeken felül tavaly az e-kereskedelmi forgalomban is benyújtottak még további közel 38 millió darab vámáru-nyilatkozatot. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy a vámbeszedés költsége tavaly közel 37 milliárd forintot ért el, az import áfabevételek pedig megközelítették az 530 milliárd forintot.

A gazdaság sikeres fehérítését jelző fontos mutató a beszedhető és a beszedett áfa összege közötti különbség, az áfarés. Ennek mértéke az elmúlt évtizedben 5–6 százalékra csökkent. 

Magyarország ezzel az EU-s országok között az egyik legnagyobb mértékű gazdaságfehéredést érte el az elmúlt időszakban – tette hozzá Varga Mihály.