A családi cégek több mint felét, 53 százalékát a jelenlegi gazdasági környezet súlyosabban érinti, mint a két évvel ezelőtti járvány. További 23 százalékuk pedig nem tud különbséget tenni a két helyzet között, mivel egyformán negatívan hat a működésükre – derült ki a K&H legfrissebb kutatásából, amely a családi vállalatok helyzetét vizsgálja.

Carpenters,At,Work,,Constructing,And,Working,With,Wood
Fotó: Shutterstock

A teljes nagyvállalati szektort vizsgálva már borúsabb kép rajzolódik ki. A cégek 62 százaléka éli meg nagyobb kihívásként a jelenlegi gazdasági helyzetet, további 17 százalékuk pedig ugyanolyan nehéznek látja a két időszakot.

Az előrejelzések szerint ez idén csak kismértékben enyhülhet, hiszen a két számjegyű a magasabb energiaárak és a lassú még egy ideig velünk lesznek

– nyilatkozta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Hozzátette, hogy a családi cégek működését a megemelkedett kiadások befolyásolják leginkább, azok közül is főként a működési (83 százalék) és az alapanyagköltségek (70 százalék) emelkedése, de a magasabb bérköltség is közel felüknél (46 százalék) probléma.

A szakértő szerint ez a költségnövekedés szoros kapcsolatban áll az inflációval, amire a vállalatok közel harmada (30 százalék) már bevezetett valamilyen intézkedést.

Legtöbben a működési költségeket próbálják csökkenteni a termelés mértékének megtartása mellett, míg minden negyedik családi cég kénytelen volt árat emelni.

Az átélt kihívások a jövőbeli kilátásokat is nagyban befolyásolják. Tízből hat családi vállalat mérsékelt növekedési pályára számít a pénzügyeiben, azonban középtávon visszaesést szinte egy cég sem prognosztizál, ami a jövőre nézve bizakodásra adhat okot.

Fogy a lendület a céges hitelpiacon

A márciusig tartó egy évben még közel 16 százalékkal emelkedett a vállalati hitelek állománya, ám csak az idei első három hónapot vizsgálva már olvadt kissé a portfólió mérete. Március végén változatlanul a feldolgozóipari cégek hitelállománya volt a legnagyobb a piacon, ám részesedésük lassan csökkent az elmúlt években.