Átalakult az országos lakáspiac az elmúlt évtizedben. Az országon belül elsősorban a fővárosi környékén látható az agglomerációs települések népszerűsége. A Budapest-közeli Nagytarcsán például 67 százalékkal bővült a lakosság tíz év alatt, 2018-hoz képest pedig az átlagos négyzetméterár 122 százalékkal 880 ezer forintra emelkedett

Young,Couple,Carrying,Big,Cardboard,Box,At,New,Home.moving,House.
Young couple carrying big cardboard box at new home.Moving house.
Fotó: Shutterstock

Érden 12 százalékos népességgyarapodás következett be tíz év alatt, a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 2018-hoz képest 131 százalékkal, közel 800 ezer forintra nőtt. Szintén népszerűnek mondhatók a győri vonzáskörzet települései. 

Győrújfaluban és Győrzámolyban például egyaránt közel 60 százalékkal nőtt a népesség 2011 óta, 

a lakóingatlanok átlagára pedig 153 és 99 százalékkal emelkedett az elmúlt öt évben. Ugyanez a forgatókönyv érvényesült a Pécs melletti Kozármislenyben, ahol több mint 300 százalékos ingatlandrágulás kísérte a település növekedését. 

Bővülés és drágulás a nyaralóövezetekben

A Balaton mellett több település is népességgyarapodást ért el. A többi között Balatonrendes, ahol másfélszeresére nőtt a bejelentett lakosok száma tíz év alatt. 2018-hoz képest az eladásra kínált lakóingatlanok négyzetméterára 255 százalékkal emelkedett. 

Alsóörsön és Balatonalmádiban is több mint 10 százalékkal nőtt a népesség, a lakóingatlanok pedig öt év alatt 222 és 280 százalékkal drágultak.

Gárdony és Velence egyrészt a Velencei-tó közelsége miatt vált népszerűbbé, de a lakosságszám-bővülésben szerepet játszhat, hogy ezek a települések a tágabban vett fővárosi agglomeráció részét képezik, egyúttal a székesfehérvári vonzáskörzetnek a tagjai. Mindkét település több mint 30 százalékos bővülést ért el a lakosságszám tekintetében. 2018-hoz képest az eladásra kínált lakóingatlanok ára pedig Velencén 105 százalékkal, 805 ezer forintra, Gárdonyban pedig 136 százalékkal, 771 ezer forintra nőtt.