Nem jött jól a babaváró kölcsön piacának sem a hitelpiaci kereslet általános visszaesése: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 első négy hónapjában mindössze 53,9 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a gyermekvállalásra készülő fiatal párok, ami valamivel több mint az egyharmada az egy évvel korábbi 143,6 milliárdnak.

Overhead view of young girl and baby brother lying on bed, girl kissing baby brother, babaváró hitel
Fotó: Sasha Gulish

A támogatott kölcsön iránti kereslet azonban már korábban elkezdett fokozatosan csökkenni: a 2019. júliusi bevezetés után pár hónappal havi 50 milliárd forint környéki szinten stabilizálódott az új szerződések volumene, ami aztán lassú csökkenésnek indult. (A csökkenésben persze jelentékeny szerep jutott a koronavírus-járványnak is.) A kereslet csak a múlt év végén ugrott meg hirtelen, amikor bizonytalanná vált, hogy a kormány meghosszabbítja-e a támogatott kölcsön eredetileg 2022 végéig szóló mandátumát. Miután pedig a pozitív döntés csak december végén vált nyilvánossá, az év utolsó hónapjában látványosan felszökött az új szerződések volumene, de csak azért, hogy januárra már eddigi mélypontjára – 7 milliárd forintra – zuhanjon vissza. 

Az új szerződések összege 2023. április babaváró hitelnél
 

Az idei első négy hónap adatai alapján pedig úgy tűnik, hogy ha nem történik valamilyen drámai változás a gazdasági környezetben – vagy éppen a támogatott hitelek kínálatában –, akkor a havi 15-20 milliárdos szinten stabilizálódhat idén a piac.

A kereslet pedig annak ellenére mozog viszonylag alacsony szinten, hogy a bankok nagyon nagy erőkkel promotálják a támogatott kölcsönt: a már korábban is élő egyszeri jóváírási akciók tovább élnek a hitelintézetek többségénél, és van olyan szolgáltató, ahol a feltételeknek megfelelő ügyfél 180 ezer forintot is kaphat. 

A lakossági hitelportfólió megoszlása 2023. április
 

A K&H Bank ajánlóprogramot is indított ügyfeleinek a babaváróhoz kapcsolódóan: ha valaki olyan ügyfelet hoz, akivel sikerül szerződést kötni, 30 ezer forintos egyszeri jóváírásban részesülhet. Ez a lehetőség legfeljebb öt új ügyfélre vonatkozik, tehát az ajánló összesen maximum 150 ezer forintot kaphat a banktól.

Annak ellenére, hogy a babaváró iránt fogyóban van az érdeklődés, a konstrukció néhány év leforgása alatt az egyik legfontosabb termékké vált a piacon.

Az MNB adatai szerint április végén a babaváró állománya már elérte az 1946 milliárd forintot, és 20,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A konstrukció sajátosságai miatt gyorsan hízó állomány miatt pedig a támogatott konstrukció súlya is egyre nő a lakossági hitelportfólióban: április végén már megközelítette a 20 százalékot, aminek alapján stabilan a második legfontosabb hiteltermék az 50 százalék környéki részesedésű lakáshitelek után.