Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tart kormányinfót, ahol a legújabb gazdaságvédelmi akcióterv részleteit ismertetik.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2023. január 12.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én.MTI/Bruzák Noémi Budapest, 2023. január 12.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Bruzák Noémi

Elhallgattatnák a magyar álláspontot

A kormányüléseket azok az intézkedések határozzák meg, amelyek a háború és az elhibázott szankciók miatt álltak elő – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, a háború új szakaszába lépett, a harctéren egyre többen halnak meg. A kabinet álláspontja, hogy mielőbb béke legyen, ki kell tartanunk amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, hangsúlyozta. Ehhez képest a háború eszkalációja folyamatos.

A legszívesebben elhallgattatnák a magyar álláspontot

– mondta a miniszter, aki megismételte, hogy Magyarország kitart az álláspontja mellett.

Jövőre teljesíti a NATO-kötelezettségét az ország

Hangsúlyozta, fontos, hogy  az országnak 2024-re legyen elfogadott költségvetése, az Országgyűlés elé benyújtott büdzsé védelmi költségvetés. A védelemre jövőre a 2 százalékát költjük – tette hozzá. 

Akcióterv jön a vállalkozások megsegítésére

A gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta, továbbra is az energiaár a legfőbb probléma, ezen belül az áramár. A vállalatok többsége rögzített áras szerződést kötött, 81 százalék döntött így. Ennek az lett a következménye, hogy ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada 320 euró/megawatt árat fizet. 

A kormány árplafont vezet be július 1-jétől, és a legmagasabb ár 200 euró/megawatt lesz. A feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra és a raktározásra terjesztik ki ezt a lépést

 – mondta. Több mint 5000 vállalkozásnak segít ez a lépés, és 40 milliárd forintos költséggel jár. 

Hidegételt is lehet majd venni SZÉP-kártyán, kedvezményt kapnak a gyógyszergyártók

A SZÉP-kártyán lévő összegeket hidegételre is fel lehet használni augusztustól – jelentette be Gulyás, hozzátéve, hogy a munkavállalók a kártyák kereteit 200 ezer forinttal megemelhetik. A gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akció harmadik pontja, így július 1-jétől a gyógyszergyártóknak a 40 százalékos extraprofitadó felét le lehet írni, ha beruházásokat hajtanak végre. Jövőre pedig tovább felezik ezt a közterhet, ha továbbra is beruháznak – mondta. 

A kormány elutasítja a migránskvótát

A kabinet továbbra is elutasítja a brüsszeli kötelező migránskvótát, egy brüsszeli hatalmi visszaélésről van szó – mondta, ugyanakkor azt is jelezte, hogy még nincs végleges szabályozás az ügyben.

Bizonytalan az uniós források sorsa

Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem jogi, hanem politika döntés kérdése az uniós források utalásának időpontja. A hétéves költségvetés forrásaihoz való hozzáférés feltételeit szerinte az igazságügyi reform orvosolta, azt viszont nem tudta megmondani, hogy mikor utalhat Brüsszel.

Uniós források nélkül is emelkedik a pedagógusok bére

Nincs alapja a vádaknak, mondta a státusztörvényt ért kritikákról Gulyás Gergely, aki szerint ezzel szemben a törvény tartalmazza a pedagógus-béremelést, aminek a mértéke függ az uniós forrásoktól, de azoktól függetlenül is évente 10 százalékkal emelkednek. 

Elindult az árverseny a boltokban

Elindult az, amit a kormány az intézkedésektől remélt, mondta a kötelező akciózásról Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó, aki jelezte, hogy az akciók reményeik szerint folytatódnak, köszönhetően a júliustól elinduló online adatbázisnak. Gulyás Gergely hozzátette, az árstopok meghosszabbításáról a következő ülésén dönt a kormány.

Meglehet a 4 százalékos növekedés jövőre

Teljesíthető a jövő évi növekedési cél a miniszter szerint, aki hozzátette, hogy már csak a bázishatások miatt is, a jövő év első felében várhatóan alacsonyabb lesz a bázis. A beruházások terén az várják, hogy a nem állami beruházások is meglódulnak.

Csökkentek a kamatprémiumok 

A jegybank kamatcsökkentésével párhuzamosan az ÁKK is mérsékelte a kamatprémiumokat. Gulyás nem zárta ki, hogy tovább folytatódik ez a tendencia.

Kiváló a német–magyar hadiipari együttműködés

A CDU több képviselőjével, volt kancellárjelölttel találkozott Gulyás Gergely Németországban. A miniszter elismerte, vannak politikai viták, mert alapvetően másként képzelik el Európa jövőjét, ugyanakkor ahol lehet, ott az együttműködést erősíteni kell, ilyen a hadiipar, amely területen kiváló az együttműködés a két fél között.

Szét kell választani a demográfiai a munkaerőpiaci problémák kezelését

Hangsúlyozta, hogy szét kell választani a demográfiai problémákat a munkaerőhiány kezelésétől, a nyugat-európai országokban a kettőt rendre összemossák. 

Nincs döntés a főpolgármester személyéről a Fideszben

A jelenlegi feladatomra koncentrálok – mondta a politikai jövőjével kapcsolatos felvetésekre Szentkirályi Alexandra. Ugyanakkor továbbra sincs döntés a főpolgármester személyéről a Fideszben.

Szerb–magyar kormányülés lesz kedden 

A szerbiai Palicson tart a szerb és a magyar kormány közös kormányülést a két ország államfője jelenlétében – ismertette Gulyás Gergely.

Már szabad emberként jöttek Magyarországra az ukrán hadifoglyok

Csak a hadifoglyok kiszabadítása után értesítették az ukrán külügyet, mondta a miniszter, aki szerint az ortodox egyház a Vöröskereszttel vette fel a kapcsolatot, ezt követően Magyarországra már szabad emberként érkeztek. Jelezte, hogy a hadifogolyok Magyarországra akartak jönni.