Július 1-jétől nyílik meg a lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye. 

At,The,Supermarket:,Checkout,Counter,Customer,Pays,With,Smartphone,For
Fotó: Gorodenkoff

Ezen készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget. 

A lehetőség a cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lesz elérhető.

Ahol a bankkártyás fizetési lehetőség már adott, ott az új szolgáltatás megjelenése gyorsan kivitelezhető – írták. A kormány várakozása szerint a cash-back szolgáltatás révén a kereskedők és szolgáltatók növelhetik a forgalmukat és a vevőkörüket. 

Továbbá olyan, főként vidéki területen nyújthat segítséget – hozzájárulva a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez –, ahol a banki, pénzforgalmi intézmények kevésbé vannak jelen, és ahol az ATM-ek is messze vannak. 

Az intézkedés kapcsán Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, hogy a cash-back szolgáltatás kiegészíti a jelenleg is érvényben lévő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, így a kormány döntésének köszönhetően 150 ezer forintról 190 ezerre emelkedik a díjmentesen felvehető készpénzmennyiség.