Ha valaki külföldön dolgozik, utána kell járnia annak, hogy jövedelme után mely államban kell megfizetnie a közterheket. Mivel a nemzeti adóhatóságok megosztják egymással az adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de idehaza adóköteles jövedelméről – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a

Serious,Man,Counting,Money,At,Home.
adó, tax, counting, számol, pénz, iroda, jövedelem, adó, spórolás
Fotó: Shutterstock

Kiemelték azt is, hogy egy adóhatósági vizsgálat tárgyát képezheti az is, hogy az ilyen jövedelem után befizetik-e a magyar állam költségvetését megillető adót.

A külföldi adóhatóságok a nemzetközi együttműködés keretében az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak azt is, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel adatbázisukban. Egy ilyen eset volt az is, egy szerb–magyar kettős állampolgárral kapcsolatban küldtek értesítést, aki egy német anyavállalat dubaji cégétől kapott jövedelmet a Kínában végzett munkájáért.

A 150 ezer eurós fizetést az illető szerbiai bankszámlájára utalták. A NAV ellenőrzéséből kiderült – az adatok, iratok, nyilatkozatok és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján –, hogy a szóban forgó jövedelem után Magyarországon kell adózni.

Az eljárás alatt az együttműködő magánember megfizette a több mint 15 millió forint adót.

A témához kapcsolódó részletes tudnivalókat a NAV közzétette a honlapján, az Információs füzetek sorozatban a 4-es számúban olvashatók a részletek.

Egyre több ajtón kopogtat a NAV

A NAV várhatóan kiemelt figyelmet fordít az olyan ágazatokra, mint például az építőipar, a zöldség- és gyümölcskereskedelem vagy az online értékesítés.