A háborús helyzet ellenére a kormány további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre a kis- és középvállalkozások számára – jelentette ki Varga Mihály, miután Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett. A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány elkötelezett amellett, hogy a cégek adóterheit csökkentse és adóadminisztrációját tovább egyszerűsítse.

Woman,Putting,Coin,In,Piggy,Bank,Installment,And,Home,Loan
Fotó: Shutterstock

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a kormány kiemelt partnereként nagy szerep jutott abban, hogy az elmúlt évek nehézségei közepette is sikerült a gazdaságpolitikát eredményesen alakítani, és elősegíteni, hogy az egymást érő válságokat a vállalkozások könnyebben átvészeljék – fejtette ki a pénzügyminiszter. Továbbra is nagy szükség van tehát az iparkamarára, amely a kis- és középvállalkozások érdekeit képviselve javaslatokat tesz a kormánynak – tette hozzá.

Egyeztetésük alkalmával Varga Mihály és Parragh László egyetértett abban, hogy 

a vállalkozások terheinek további csökkentése nemcsak a versenyképességüket javítja, hanem egyúttal hozzájárul a munkavállalók és a magyar családok életszínvonalának javításához is. 

Ezt segíti, hogy a közelmúltban elfogadott adótörvényekben a kormány az adóegyszerűsítések mellett kiterjeszti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit és csökkenti az adminisztrációt is – emlékeztetett Varga Mihály.

Varga Mihály: rendkívül kedvezők a magyar gazdaság kilátásai

Akár lehetne aggasztó az áfabevételek elmaradása, de ha a második fél évben a gazdaság növekedési pályára tud állni, akkor van esély arra, hogy intézkedések nélkül a 3,9-es hiánycélt teljesítsük – mondta a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság kilátásai rendkívül kedvezők, az várhatóan tovább csökken, az év végén pedig a rezsivédelmi alapból akár megtakarítása is lehet a kormánynak. A miniszter reagált arra is, hogy Budapest keresetét a szolidaritási be nem fizetésével kapcsolatban elutasította a Fővárosi Törvényszék, Varga Mihály szerint nem csak pénzügyi, jogi problémák is vannak a városházán.

A pénzügyminiszter kitért arra is: 

a tavalyi évben hazánk az első tíz közé került az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló adó-versenyképességi rangsorban, amivel Magyarország megelőzte többek között Svédországot, Németországot és Ausztriát is.

Mint mondta: a kormány célja, hogy a vállalkozások továbbra is megtalálják a számításukat, és tovább fejlődhessenek egy kedvező adórendszerben.