Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációja folytatta kínai útját, következő állomásként a Huawei pekingi Bemutató Központjába látogatott, ahol Zhang Hengan-nal, a Huawei értékesítésfinanszírozási részlegének elnökével folytatott megbeszélést. A tárgyaláson részt vett Weihie Gao, a Magyarország és Nyugat-Balkán régió vezérigazgatója, Jason Xie, a Huawei Magyarország igazgatója és Fanyu Shi a Huawei pekingi ügyfélfogadási vezetője is. 

Beijing,,China,-,June,4,,2023:,Huawei,Sign,Is,Seen
BEIJING, CHINA - June 4, 2023: Huawei sign is seen during the PT Expo China 2023 at the China National Convention Center
Fotó: Shutterstock

A látogatás központi témája az ipar digitális átalakulása volt, amely kitörési pont szerte a világban. A miniszter kifejtette, hogy a digitális gazdaság már ma is a teljes legalább 25 százalékát adja hazánkban, 

a versenyképes gazdaság fenntartásához azonban kettős transzformációra van szükség: a vállalkozásoknak „zölddé” és „digitalizálttá” kell válniuk, Magyarországot pedig fejlesztési központtá kell tenni. 

Ehhez szükséges az ipari innováció és a K+F tevékenység fokozása, és el kell érni, hogy hazánk 2030-ra a legjobban teljesítő 10 uniós ország egyike legyen a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve. 

Ebben fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, csúcstechnológiát képviselő szövetségesek, mint a Kormány stratégiai partnere a Huawei, ami 2000 családnak biztosít megélhetést hazánkban. A miniszter hozzátette, hogy a cég teljesítménye példaértékű: több mint 170 országban van jelen, 3 milliárd embert szolgál ki és munkavállalóinak több mint fele a kutatás-fejlesztésben dolgozik.