„A legnagyobb értékű jármű a árverésén egy Lamborghini volt, a legtöbbet viszont egy Aston Martin hozta. Az utóbbi 60 millió forintos becsértékkel lett meghirdetve, de végül ennél sokkal többért, 105 millióért kelt el. A Lamborghinit 94 millióért hirdettük és 71 millióért talált új gazdára, míg egy 86 millió forintra becsült Ferrariért 69,5 milliót ajánlottak nemrégiben. Volt egy Bentley is fent 77 millióért, amely aztán 56 millió forintért ment el” – mondta a Világgazdaságnak Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

Ceramic,Burial,Urn,With,Yellow,Roses,,In,A,Morning,Funeral
Ceramic burial urn with yellow roses, in a morning funeral scene, with space for text on the right
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal aukcióján megfordult már koporsó is.
Fotó: Shutterstock

A hatósághoz általában adóigazgatási eljárásban kerülnek értéktárgyak, amikor valakinek köz- vagy adótartozása halmozódik fel, bár a szakember hangsúlyozta, a végrehajtást csakis a legvégső esetben alkalmazzák, az elmaradás kiegyenlítésére ugyanis számos lehetőséget nyújtanak azt megelőzően. Hozzátette: vám- és bűnügyi eljárásban, amikor a bűncselekmény elkövetésével az állami költségvetést éri kár, akkor ennek enyhítésére vagyonbiztosításként foglalnak le elsősorban luxustermékeket, órát, arany ékszert és nagy értékű autókat.

Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a NAV árverésén, ügyfélkapu, majd egy rövid regisztráció kell a honlapon – hívta fel rá a figyelmet a szakember. „A licitálás történhet kézzel vagy úgynevezett robottal, a becsértékhez tartozó licitlépcső betartásával. Az utóbbinál az árverező ügyfél megadja a maximális összeget, ameddig a megbízója helyett pakolgatja az ajánlatokat.

Emiatt sokszor a rendes, este kilencórás zárás helyett az aukciók meghosszabbodnak, mert a végén még egymással harcolnak a robotok

– jegyezte meg Kis.

A szóvivő arról is beszélt, hogy egy gépsorral rendelkező tésztaüzemet nem szerelnek szét, ezért ott, a helyszínen bonyolítják le az árverést, míg a hivatal csarnokában, bűnjelraktárában tárolt autóknál nyolc napon belül kell kifizetnie a győztesnek a licitárat.

„Bármi, aminek forgalmi értéke van, és amivel elképzelhető a tartozás csökkentése, azt lefoglalhatjuk. Például kecskéket. Egy úriember velük foglalkozott, kecsketejet, -termékeket állított elő, de az már nem üzlet, ráadásul adótartozást is felhalmozott. A végén a NAV segítségét kérte, hogy a fennálló összeg eltűnjön” – közölte Kis Péter András, aki a legkülönlegesebb tételekről is mesélt. 

Autopsy,Antique,Tables,In,The,Morgue,In,Clinic
Autopsy antique tables in the morgue in clinic
Általában a tulajdonos határozza meg, hogy milyen néven kerüljön a tétel NAV jegyzőkönyvébe.
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal aukcióján megfordult már

  • koporsó,
  • urna,
  • bonc- és műtőasztal,
  • hajcsat, de még
  • szexuális segédeszköz is.

A tételekkel kapcsolatban a szakértő kiemelte, általában a tulajdonos határozza meg, hogy milyen néven kerüljön a jegyzőkönyvbe, ezért ezeket úgy is kell meghirdetni. Persze ha ez nem egyezik a végrehajtó ismeretei szerinti elnevezéssel, van mód a változtatásra.

„Az adóigazgatási eljárásban lefoglalt terméknél a becsértéket addig lehet csökkenteni, amíg az el nem megy, bár elképzelhető, hogy olcsóbban sem kell senkinek. Ilyenkor visszaadhatjuk a volt gazdájának, vagy felajánlhatjuk karitatív szervezeteknek” – ismertette Kis. Az utóbbira jó példa a repülőtéren lefoglalt FFP 2-es maszkok, amelyeket a Katolikus Karitász kapott meg ily módon.

Az e-kereskedelem piacán indít nagytakarítást a NAV

Rengeteg a visszaélés az online kereskedelemben az adóhivatal szerint, ezért a hatóság munkatársai folyamatosan figyelik az online piactereket, közösségi oldalakat, éves szinten mintegy 20 ezer weboldalt monitoroznak. Tavaly csaknem 1600 próbavásárlást kezdeményeztek a NAV ellenőrei, több mint 320 esetben állapítottak meg valamilyen jogsértést, és 53 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.