Változnak a szabályai szeptember elsejétől – derült ki a szerda esti Magyar Közlönyből. A változásokról a Bank360 és a Bankmonitor is összefoglalót készített. Arra a következtetésre jutottak, hogy az új feltételekkel egyszerűbbé válik az igénylőknek a CSOK felvétele és az építkezés is. A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben viszont egyszerre enyhített és szigorított is a kormány.

20221008 Budapest 
Építkezés
Családi ház 

Fotó: Móricz Sabján Simon   MOR  Világgazdaság  VG
Több ponton is módosult a CSOK-szabályozás szeptembertől. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A módosítások érintették a jelenlegi formájában december 31-ig igényelhető CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény), a babaváró hitelt és a jelzáloghitel elengedésére vonatkozó szabályokat is.

Drasztikus változás nem történt,

viszont fontos előírásokat pontosított a kormány.

Mi változik, ha vállalt gyermekre igénylik a lakástámogatást?

Szeptember elsejéig legfeljebb két vállalt gyermek után járt a támogatás. (Ez alól az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás eddig is kivételt képezett, azt ugyanis három vállalt gyermekre is igénybe lehetett venni.) Szeptember elsejétől azonban a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is, így például használt lakás vásárlásánál is. Eddig itt csak két gyermeket lehetett előre vállalni. Mindezzel párhuzamosan a gyermekvállalási határidő némiképp szigorodott.

  • Egy vállalt gyermeknél 4,
  • két vállalt gyereknél 8,

míg három vállalt gyereknél 10 év áll rendelkezésre. Eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő tíz év volt. Például, ha egy pár a két meglévő gyermeke mellé harmadikat is vállalt, akkor a harmadik gyerek megszületésére tíz évük van jelenleg, míg szeptember 1-jétől 4 éven belül meg kell születnie a babának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel. Fontos, hogy a módosított határidőket a már folyamatban lévő igénylésekre nem alkalmazzák. 

Azt viszont igen, hogy a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal. A későbbiekben ebben a tragikus helyzetben nem kell még azzal is foglalkozni, hogy a vállalt gyermek után kapott támogatás sorsa mi lesz. Ezt a módosítást tehát visszamenőlegesen a szeptember elsejét megelőzően kötött szerződésekre is érvényesítik.

Mekkora a büntetés a CSOK visszafizetésénél?

A jogalkotó ebben a kérdésben is keményebb feltételeket szabott. Ha a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot, és önként visszafizeti a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül 

még büntetést is kell fizetniük.

Ez az emelt 10 millió forint összegű CSOK esetében a Ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék. 

Hogyan változik a tb és az építési szabályok?

Ugyanakkor jó hír, hogy szeptembertől a tb-jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, vagyis ezzel együtt is teljesülhet az egybefüggő kétéves tb-jogviszony, ami a CSOK igényléséhez elvárás. Egyszerűsítették az adminisztrációt az építkezésekkel kapcsolatban is. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott ezek nem feltételei a CSOK-igénylésnek. Ez főként azoknak a családoknak kedvez, amelyek egy meglévő ingatlant tovább bővítve, mondjuk a tetőtérben alakítanának ki egy másik, teljesen különálló ingatlant is, többgenerációs lakóházat létrehozva. Ráadásul a tetőtér-beépítésre ugyanannyi támogatást lehet igénybe venni, mint egy új építésű ingatlanra.

Mekkora büntetést kell fizetni a CSOK-hitelnél, ha nem teljesül a gyerekvállalás?

A futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású támogatott hitelnél a vállalt gyermek is megfelel. Ha azonban nem teljesül a vállalás, akkor a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Szeptember 1-jétől azonban ebben könnyítés lép életbe. Ez úgy fog kinézni, hogy ha valaki mondjuk három vállalt gyermek után vett igénybe CSOK-ot és kért 10 millió forint támogatott hitelt – mert a jogszabály egy korábban érvényes verziója alapján ennyi gyermekre volt szükség ekkora hitelösszeghez –, de csak két gyermeke született, akkor nem szükséges büntetést fizetnie a támogatott hitelre. Ugyanis a jelenleg érvényben lévő rendelet alapján már két gyermek is elégséges lenne a 10 milliós támogatott hitelhez.

A legnagyobb változás 2024-től jön a CSOK-ban

Érdemes észben tartani, hogy ugyan szeptembertől módosul a lakástámogatási rendszer, az igazi változások azonban jövőre érkeznek. A CSOK-támogatás ugyanis jelen formájában megszűnik a nagyobb településeken és városokban. Mindössze a lesz elérhető 2024-től, bár arról is szó van, hogy a kormányzat kidolgoz egy új városi CSOK-rendszert is.

Módosul a babaváró is

A babaváró hitelnél is igaz lesz, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem szakítja meg, így szeptembertől egyszerűbbé válhat a hároméves jogviszony igazolása. Pontosították azt is, hogy milyen élethelyzetekben van lehetőség akár többször is felvenni a babaváró támogatást. Erre a jelenlegi állapot szerint nincs lehetőség, szeptembertől azonban akár újra beadhatja az igénylést az,

  • akinek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank,
  • aki elvált, visszafizette az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodott.

A két gyermek esetén egy-, három gyermek esetén további négymillió forinttal csökkenti a fennálló jelzáloghitel-tartozást. Ha a támogatást valamiért vissza kellene fizetni, akkor indokolt esetben kérhető 12 hónapos fizetési halasztás vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőség.

CSOK 2024: minden változás egy helyen – így lehet felvenni a jövőben az otthonteremtési támogatást

Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a kormány, és milyen ingatlanokhoz. Soha nem érte meg még ennyire felújításba kezdeni.