Magyar gazdaság

Debrecen és Veszprém már majdnem olyan drága, mint Budapest

Azonban az ingatlanárak gyors emelkedése országszerte megtorpant.

Megtorpant az ingatlanárak tavalyi év első felét jellemző gyors emelkedése az elmúlt év második felére az egyetemi városokban és Budapesten egyaránt – derül ki az MBH Jelzálogbank által végzett elemzésből.

A közlemény szerint a magas hitelkamatok fogták vissza a lakások utáni keresletet a tavalyi második fél évtől, azonban az MBH Index adatai szerint 2021 és 2022 negyedik negyedéve között így is 18,7 százalékkal nőttek a lakásárak. Mivel az idei év első felében is folytatódott az gyengélkedése, a növekedési ütem megtörni látszik. Erre utal az is, hogy míg 2021 és 2022 augusztusa között a bérleti díjak még 23 százalékot nőttek, addig azóta az idei nyár elejére csak valamivel több mint 7 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Hasonlóan alakultak a trendek a fővárosban is, ahol az albérletárak tavalyelőtt és tavaly augusztusa között 25, azóta pedig több mint 7 százalékot nőttek.

Debrecen, 2017. május 25.
Eladó lakást hirdető felirat egy debreceni társasház előtt 2017. május 25-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balogh László közlése szerint a tavalyi a lakáspiaci fordulat éve volt Magyarországon, az első negyedéves adatok alapján a kedvező tendenciák idén tovább erősödnek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Budapesten már a belső kerületek és az egyetemek környéke helyett alternatívát nyújtó területeken is – Magdolna-negyed, József Attila-lakótelep, Újpest – is megközelítették vagy meghaladták a négyzetméterárak a 700 ezer forintot tavaly, míg a többi városrész még ennél is drágább, még a külső kerületekben sem nagyon találni 800 ezer forintos négyzetméterár alatti lakást.

Az I. és az V. kerületben, Belső-Terézvárosban, a Corvin-negyedben, Ferencváros rehabilitációs területein, Kiszuglóban, illetve Kelenföldön pedig már 1 millió forint fölött van a fajlagos ár.

A legdrágább vidéki városoknak Veszprém és Debrecen bizonyultak, amelyek már a főváros legolcsóbb környékeit közelítik. A két városban átlagosan 640 és 620 ezer forintot kellett fizetni egy lakás egyetlen négyzetméteréért, de Győrben is több mint 600 ezer forintba került egy négyzetméter. Átlépték a négyzetméterárak az 500 ezer forintot Szegeden (545 ezer forint) és Gödöllőn (533 ezer forint), valamint megközelítették ezt a szintet Pécsen is. Az ingatlanárak viszonylatában az egyetemi városok közül az előző évekhez hasonlóan Miskolc számított a legolcsóbbnak, ahol 350 ezer forint körül mozogtak a fajlagos átlagárak.

Az MBH Index készítésekor azt is vizsgálták, hogy mennyi idő alatt térül meg a lakásvásárlás a bérlés helyett, különösen, ha az ingatlan egyik szobáját kiadják. Ezen fedezeti időtávok – vagyis az a minimum idő, amelyet az adott lakásban el kell tölteni ahhoz, hogy a vásárlás és bérlés költsége megegyezzen, illetve amelynél tovább tartva a lakást megérheti a vásárlás mellett dönteni – ebben az esetben Pécsen a legkedvezőbbek, ahol már 4,5 év alatt visszajöhet az ingatlan ára. 

A vidéki városok közül Debrecenben és Miskolcon is gyorsabban megtérül a mint Budapesten, ahol csak hosszabb távon térülhet meg a vásárlási döntés. Kelemen Tamás, az MBH Bank lakossági termékmenedzsment vezetője elmondta, hogy egy ilyen befektetési döntés előtt érdemes felmérni az ingatlanpiacot, és akár banki szakértő segítségét is ajánlatos igénybe venni.

 

négyzetméterár lakás városrész
Kapcsolódó cikkek