Magyar gazdaság

Debrecenben lesz Magyarország egyik legnagyobb ipari intermodális terminálja

A logisztikai központ lehetővé teszi a BMW gyárának teljes körű kiszolgálását mind a vasútról, mind az autópályáról.

Elkészült a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések első üteme, így megindulhat a projekt második szakasza, amelynek nyomán létrejön Kelet-Európa egyik legnagyobb ipari intermodális terminálja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a helyszínen.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter bejelentette, hogy az első, 65 milliárd forint értékű fázissal végeztek, így megindulhat a második szakasz
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter / Facebook

Magyarország mára kétségtelenül a töretlenül előrehaladó autóipari átalakulás egyik éllovasává, a hajdúsági város az ágazat fontos globális központjává vált, ahol jelenleg is mintegy ezermilliárd forintnyi beruházás zajlik, miután a BMW ide helyezi jövőbeli elektromobilitási stratégiája fókuszát, miközben itt épül fel Európa legnagyobb elektromos akkumulátorgyára is – mondta a tárcavezető.

A magyar gazdaságtörténet három legnagyobb beruházásából kettő jelenleg itt, néhány kilométerre egymástól zajlik – hangsúlyozta. Rámutatott, ezen gyárépítések óriási közlekedési infrastruktúra-fejlesztéseket indukálnak, jelentős út- és vasútépítésekkel járnak. Aláhúzta:

A kormány így Debrecen környékén is nagy vasúti fejlesztésekről döntött, két szakaszban 130 milliárd forintból újul meg a füzesabonyi és a balmazújvárosi vonal, korszerűsítik az állomásokat, újakat is építenek, illetve villamosítják a pályát.

Ennek nyomán közvetlen kapcsolat épül ki a debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet és a vasúti fő közlekedési vonalak között – mondta. Szijjártó Péter bejelentette, hogy az első, 65 milliárd forint értékű fázissal végeztek, és megindulhat a második szakasz. Ennek nyomán Debrecenben létrejön Kelet-Magyarország legnagyobb, Kelet-Európa egyik legjelentősebb ipari intermodális terminálja – szögezte le. Ez a logisztikai központ lehetővé teszi a BMW gyárának teljes körű kiszolgálását mind a vasútról, mind az autópályáról.

Szijjártó Péter
A magyar gazdaságtörténet három legnagyobb beruházásából kettő itt, néhány kilométerre egymástól zajlik.
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter / Facebook

„A kormány folyamatosan teljesíti azokat a vállalásait, amelyeket a BMW irányába tett, emellett pedig folytatjuk azokat a fejlesztéseket, amelyek egyidejűleg az itt élő emberek életkörülményeit is javítják” – fogalmazott.

Nemcsak a teherforgalmat fejlesztjük, nemcsak lehetővé tesszük azt, hogy a BMW az általa előállított autóknak a 70 százalékát vasúton szállítsa el innen, hanem gyorsabb eljutást biztosítunk Debrecen és a környékbeli települések között, a közösségi közlekedést kulturáltabbá és vonzóbbá tesszük, egyúttal pedig megvédjük a környezetünket is, hiszen a vasútvonal most villamos felső vezetéket fog kapni, így a dízelüzemet már a villamosmozdonyok fogják tudni leváltani

– hangoztatta.

Szijjártó Péter
Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter / Facebook

Az ország sokat profitál a debreceni beruházásokból, viszont mi azt akarjuk, hogy a debreceniek élete is érezhetően javuljon a beruházások nyomán. Ezért további útfejlesztéseket folytatunk, modernizáljuk a város vízhálózatát, és további közösségi beruházásokat hajtunk végre – tette hozzá. A miniszter kijelentette, hogy a nehéz európai gazdasági környezetben minden eddiginél élesebb harc zajlik a beruházásokért, hiszen azok jelentik a garanciát a növekedésre. Nem túlzás ma már elmondani azt sem, hogy a beruházásokért folyó rendkívül éles globális versenyben Magyarország a legsikeresebb országok közé tartozik – vélekedett a miniszter. Emlékeztetett, hogy

2014 óta, a koronavírus-járvány miatti megtorpanást kivéve, minden évben sikerült megdönteni a beruházási rekordot.

Míg tavaly 6,5 milliárd euróval dőlt meg a csúcs, idén ez meg fog duplázódni, ami segít a növekedési pálya fenntartásában a nehéz körülmények és a külső nyomásgyakorlás ellenére – közölte. Megerősítette, hogy a jövőben is folytatják az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Magyarország továbbra is vonzó legyen a beruházók szemében.

 

Észak-Nyugati Gazdasági Övezet Magyarország Debrecen BMW
Kapcsolódó cikkek