Az elemzők által várt minimális javulás helyett romlott a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet szeptemberi fogyasztói hangulatindexe. Az index mínusz 25,5 pontra gyengült az augusztusi mínusz 24,6 pontról.

20210401 Budaörs Tesco  Húsvét bevásárlás  vásárlásFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  A képen: bevásárlókocsi  húspult 20210401 Budaörs 
Tesco  
Húsvét 
bevásárlás  vásárlás

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  

A képen: bevásárlókocsi  húspult
A lakossági fogyasztás idén nem járul hozzá pozitívan az általános gazdasági fejlődéshez.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Elemzők szerényen javuló, mínusz 24,3 pontos mutatót vártak szeptemberre. Egy éve a mutató még mínusz 36,8 ponton állt. Az aktuális gazdasági környezet megítélésére vonatkozó mutatószám mínusz 6,2 pontra süllyedt az augusztusi plusz 3,7 pontról. A lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mutatószám mínusz 5,1 pontról mínusz 11,5 pontra, a lakosság költekezési hajlandóságát mérő szám pedig mínusz 14,3 pontról mínusz 17 pontra változott.

Ralf Bürkle, a GfK fogyasztói szakértője szerint egyre csökken az esélye annak, hogy a fogyasztói hangulat fenntarthatóan helyreálljon még az év vége előtt. „A tartósan magas hátráltatja a fogyasztói hangulat javulását” – tette hozzá Bürkle, aki szerint, mivel a fogyasztói hangulat a következő hónapokban valószínűleg alacsony szinten marad, a lakossági fogyasztás idén nem járul hozzá pozitívan az általános gazdasági fejlődéshez. A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, a nulla alatti értéke csökkenését jelzi.