Az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság szokásos, nyári akció-ellenőrzése szerint – írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Teamwork,,Group,Of,Workers,On,A,Road,Construction,,Team,Of
Fotó: Shutterstock

A be nem jelentett foglalkoztatás mértéke is mérséklődött, 26 százalék alá csökkent az arányuk az ellenőrzött munkavállalók esetében. Az akcióellenőrzés 852 vállalkozás – 2818 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók 73 százalékánál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 56 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. 

Az ellenőrzésbe vont 2818 munkavállaló 25,8 százaléka (727 munkavállaló) nem volt bejelentve, azaz a jogviszonyuk rendezetlen volt. Ez kevesebb, mint amennyit a tavaly nyári akció-ellenőrzésen találtak, amikor az ellenőrzött munkavállalók 30,4 százalékát foglalkoztatták feketén.

A be nem jelentett foglalkoztatás az építőiparban a leggyakoribb, de itt is javulás látható. Az ágazatban ellenőrzött munkavállalók számához viszonyítva az építőiparban dolgozók 25,96 százalékát foglalkoztatták bejelentés nélkül, ez 2015 óta a legkedvezőbb adat, de még így is a munkavállalók több mint egynegyedét érintette a feketefoglalkoztatás. A munkabérrel kapcsolatos szabályok érvényesülése is pozitív irányba mozdult el az elmúlt években. A nyári akció-ellenőrzésen országosan mindössze 62 munkavállaló munkabérével kapcsolatban tártak fel szabálytalanságot. 

„A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság a 2023. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően 2023. június 26. és július 14. között folytatta le a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést” – áll a minisztérium közleményében.