A megközelítőleg nullaszázalékos kamatok időszakában még érthető volt, hogy a vállalkozások nem fordítottak különösebb figyelmet pár napra szabad pénzeszközeik megfelelő elhelyezésére, hiszen a lekötéssel elérhető hozam minimális volt. „Az elmúlt másfél évben felerősödő, két számjegyű fokozottan ösztökél arra, hogy meglévő forrásai értékének megőrzésére aktívan figyeljen” – írja a Bakmonitor mai összeállításában.

Young,Businesswoman,Calculating,Bill,With,Computer,And,Laptop,On,Desk
Young Businesswoman Calculating Bill With Computer And Laptop On Desk
A kamatokat a nagyobb vállalkozásoknak nem a banki kondíciós listákban érdemes keresniük, hanem a cég banki kapcsolattartójától célszerű ajánlatot kérniük.
Fotó: Shutterstock

Az már többnyire egyértelmű a vállalkozások számára, hogy az egy-két hónapon belül fel nem használt források elhelyezéséről gondoskodniuk kell, ám a szabad likviditások befektetése rövidebb időtávra már kevésbé egyértelmű. Ha ezt elmulasztja a cég, az ugyan nem jelenik meg a pénzügyi kimutatásokban, ám éppen úgy eredményrontó tétel, mint ha a vállalkozás drágán venne alapanyagot, vagy nem hajtana be egy jogos követelést. 

Meglepően kedvező kamat

A likvid források pedig rendkívül egyszerűen és gyakorlatilag költségmentesen elhelyezhetők rövid távra is, köszönhetően a szinte minden banknál elérhető vállalati betéteknek – hívja fel a figyelmet a pénzügyi portál.

Fontos, hogy a kamatokat a nagyobb, több százmillió forint éves árbevételű vállalkozásoknak nem a banki kondíciós listákban érdemes keresniük, ehelyett a cég banki kapcsolattartójától célszerű ajánlatot kérniük.

Sok vállalkozást lep meg a vállalati betétekre vonatkozó konkrét ajánlat: már néhány napos, egy-két hetes időtávra is bőven két számjegyű kamatot fizetnek a bankok. 

Egy példa a mindennapokból

Vegyünk példaként egy vállalkozást, amelynek vevői minden hónapban 100 millió forintot fizetnek a megrendeléseik után az adott hónap 28. napján. Az 50 millió forintos bérleti díjat azonban csak a következő hónap 28. napján, a munkabéreket pedig a következő hónap 5. napján kell megfizetni, az adók és járulékok befizetésének határideje pedig a hónap 12. napja. A példában abból indultak ki a szakértők, hogy az utóbbi két tétel 30, illetve 20 millió forintot jelent a cégnek. Eszerint a vállalkozás a befolyó 100 millió forintból egy hétre 30, két hétre 20, egy hónapra pedig 50 millió forintot tud lekötni. Ilyen összegekre jelenleg 12,8 (1 hét), 12,9 (2 hét) és 13 (1 hónap) százalékos kamat érhető el reálisan. Ez összegszerűen havi 716 667 forint, éves szinten pedig 8,6 millió forint kamatbevétel. Ennyit hozhat a konyhára egy apró odafigyelés.

 

 

A konkrét betéti ajánlatok összeghatáronként és bankonként persze érdemben eltérhetnek, a jelenlegi kamatszintek mellett azonban mindenképpen élni kell ezzel a lehetőséggel.