Pénz- és tőkepiac

Forint: vihar előtti csend, vagy megnyugvást hoz az MNB ülése?

A múlt heti spekulatív pozíciózárások után megnyugodott a forintpiac, és kisebb korrekció kezdődött az euró–forint jegyzésben. A piac arra számít, hogy az MNB a héten 100 bázisponttal csökkenti az irányadó betéti kamatot.

Szolidan nyitott hétfőn reggel a forint, miután viharos heteket tudhat maga mögött, amennyiben a pánikeladásos hetek közé beékelődött egy vételi erőtől duzzadó hét. Ha ezt a mintázatot követné az euró–forint kurzus, akkor most ismét a vevők uralnák a forintpiacot. Ám ez kevéssé valószínű, mert a piac arra számít, hogy az MNB a héten 100 bázisponttal csökkenti az irányadó betéti kamatot. Ez pedig kifogja a szelet a forint vitorláiból.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Rolled up Hungarian forint 20000 forint banknote Ferenc Deák.
Fotó: Varga Jozsef Zoltan / Shutterstock

A múlt heti intenzív forintgyengülést is azzal magyarázták a VG-nek nyilatkozó elemzők, hogy az MNB-kamatdöntés előtt sokan zárták a carry trade pozíciókat, vagyis a kamatelőnyt kihasználó forintvételeket. Ugyanakkor a forintnak még egy kamatvágás esetén is jelentős maradna a kamatelőnye, ezért 

rövid távon esélyes, hogy 380 alatt marad az euró. 

A carry trade ügylet esetében a bankbetét és a bankhitel párosa a kiindulópont. Ahogy a betétes kamatra tarthat igényt, a kölcsönvevő pedig a kamattal is tartozik, úgy a devizapiacon is kamatot fizetünk, és kamatot kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. Aki forintot vesz euró ellenében, a forint- és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami az árfolyammozgás veszteségét enyhítheti vagy a profitját megfejelheti.

A csütörtök délutáni nagy kitárazás után már 

pénteken megindult egy kisebb korrekció a forintpiacon.  

Ez hétfőn délelőtt is folytatódott, az euró–forintot 377,86 közelében jegyezték. 

 

A pénteki kereskedésben erősödött a hazai fizetőeszköz, de a 377,20-nál húzódó fontos támasz nem sérült meg az euró–forint árfolyamában, és hétfőn reggel is csak a tesztelését láthattuk

 – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ellenállás 382,50-nél látható, és 

valószínű, hogy a keddi kamatdöntésig ebben a szűk sávban oldalazik a forint.

Távolabbi horizontra tekintve, az MNB kamatcsökkentési periódusában már a trendszerű forintgyengülés jósolható, legalábbis az Equilor erre számít: az év végére a 380–390-es sávba várják az euró–forintot. A Reuters havi elemzői felmérése más jövőképet vetítette előre: a konszenzus nem számít számottevő gyengülésre egyéves távon sem.

Bukott a forint árfolyama, az elemzők szerint ez már túlzás – Reuters poll

Csütörtökön tették közzé a Reuters szokásos elemzői felmérését a közép-európai devizák árfolyamáról, a forint tánca azonban szinte azonnal lerepítette az árfolyamot a szakemberek konszenzusában felrajzolt pályáról.

 

euró forint forintkamat devizapiac MNB
Kapcsolódó cikkek