Magyar gazdaság

Orbán Viktor: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen

Óriási előnyt jelent Magyarország számára, hogy meghirdette egy évtizeddel ezelőtt a keleti nyitást, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő szerint az augusztus 20-án látott diplomáciai tárgyalásokra hazánk energiaellátásának biztosítása miatt volt szükség, miután a korábbi hagyományos útvonalak ellehetetlenültek, így mára Törökország kulcsországgá vált. Mint mondta, a csap Erdogan elnök kezében van, ezért a törökökkel együtt kell működni a jövőben. A Türk Tanács minden gúnyolódás ellenére fontos szereplő, miután a a közép-ázsiai térség egyre inkább felértékelődik. Az idei az infláció letörésének, 2024 már a növekedés újraindításának éve lesz a kormányfő szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában élőben ad interjút.

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. július 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2023. július 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

07:54

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen

Óriási előnyt jelet a kormányfő szerint, hogy Magyarország meghirdette a keleti nyitást.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy buta legyen

- mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy aki hamarabb lép, az lépéselőnyben lesz. A magyar sajtó gúnyolódott a Türk Tanácson, most meg nyilvánvaló, ez a térség meghatározó szereplő lesz. Nagy magyar banknak már tulajdona van Üzbegisztánban. Szerinte jó néhány évvel , évtizeddel előrébb vagyunk, ebből nekünk előnyünk származik. Ugyanez van a fegyveriparral is, mi 2016-17-ben megkötöttük a stratégia megállapodásokat.

07:52

Erdogan kezében a csap

Energiára van szükség, az ellátásbiztonság minden más szempontot megelőz a kormányfő szerint. Ebben Szijjártó Péternek igaza van, az ő dolga a tárgyalásokért, "ragyogóan oldotta meg a dolgokat". A miniszterelnök szerint eddig egyszerű volt a feladat, de most szankciók vannak az oroszok ellen, az ukránok kevesebb gázt továbbítanak. Majd jött az ÉSzaki Áramlat felrobbantása, ezek után a magyar kormánynak más útvonalat kellett találnia. Ez magyarázza azt a diplomáciai kört, amit augusztus 20-án láttunk Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy Törökország kulcssszereplője az energiaellátásnak,

 a csap Erdogan kezében van, a törökökkel együtt kell működni

 

Fontosnak tartja azt a programot, hogy Azebajdzsánban kitermelt gázt hozzák Magyarországra Románián és a Fekete tengeren keresztül. Emlékeztetett rá, hogy a bizottság elnöke Katarban volt, ezt a kört a kormányfő is megtette, most az emír viszonozta a látogatást, meg is egyeztek vele.

07:47

Vért izzad a pénzügyminiszter

Vért izzad a pénzügyminiszter- mondta a rezsicsökkentés fenntartásáról a kormányfő. A családoknak eddig odaadtak 1078 milliárd forintot a rezsicsökkentés formájában. Elismételte, hogy ma minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap, ezért szerinte nagyon nagy baj, hogy ezt sokallja és nem helyesli az Európai Bizottság. Európai összevetésben a magyar családok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat, amit ha itt meg lehet csinálni, azt máshol is a kormányfő szerint, emiatt Brüsszel megtámad minket. Én értem, hogy mi az ők problémájuk, de erre nem lehetünk tekintettel - tette hozzá.

07:44

Ha nincs hitel, nincs növekedés

2023 az az infláció letörésének éve volt, de 2024-es év a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz a kormányfő szerint. Olyan folyamatok zajlottak a pénz világában, amelyek a kamatok megemelkedését eredményezték, és mivel magasok a kamatok, azokat felelősséggel nem tudják használni a vállalatok. Ha nincs hitel, nincs növekedés, jegyezte meg. A növekedés jelei már látszódnak a kormányfő szerint, de az igazi feladat ezután jön.

A miniszterelnök szerint olyan gazdaságra van szükségünk, amiben mindenki aki akar dolgozni, az dolgozzon is. Emlékeztetett rá, hogy ma egy millióval többen dolgoznak, mint 2010-ben.

07:41

"Adtunk fogakat, meg karmakat a versenyhivatalnak"

Védekezni kell a multik spekulációja ellen a miniszterelnök szerint, aki ugyanakkor úgy véli, nincs piac ellenes hangulat Magyarországon. "Adtunk fogakat, meg karmakat a versenyhivatalnak", fogalmazott a kormány. de jelezte, hogy folyamatosak lesznek a GVH ellenőrzései a jövőben.

07:39

Augusztusban jöhet el a reálbérfordulat

Augusztus lehet az a hónap, amikor fordulat lehet abban, hogy a bérek növekedése magasabb lesz, mint az infláció a miniszterelnök szerint. Ugyanakkor jelezte, kemény őszünk lesz, hogy a bérek növekedése nagyobb legyen, mint az infláció. Orbán Viktor bízik bene, hogy az év végén az árak emeékedése és a bérek növekedése közel azonos szinten lesz. 2012 óta nem volt olyan negyedéve a családoknak, amikor az árak gyorsabban nőttek volna, mint a bérek. 2023 első felében azonban lényegesen magasabb volt az árak növekedése, mint a bérek bővülése. Fontos hogy a második félév korrigálja az első félévet - szögezte le.

07:38

: A bérek tekintetében történelmi hátrányban van Magyarország

Orbán Viktor miniszterlnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogyha bérekről van szó, akkor a B-közép ritmusa érvényes: Még, még, még, ennyi nem elég. A bérek tekintetében történelmi hátrányban van Magyarország, mert 1990-ben nagyon alacsonyan voltak a magyar fizetések - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a béremeléseknél a munkaadóknak és a munkavállalóknak meg kell állapodnia. A kormány segíti a felek megállapodását. 

Orbán Viktor miniszterelnök Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek