A technológiának egyre nagyobb szerepe van a honvédelemben – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

Tihany, 2022. augusztus 26.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (szemben, j) előadást tart a magyar haderőfejlesztésről a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón a tihanyi Club Tihany Resort hotel és üdülőfaluban 2022. augusztus 26-án.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy mennyi katonánk van, hanem az, milyen kiképzést kaptak. Előadásában kitért a 2010-es években megkezdett haderőfejlesztésre, amelyet az Ukrajnában kitört háború csak felgyorsított.

Mint mondta: 

Magyarországon elérte a két százalékát a védelmi kiadás, és ez a következő években is csak felfelé fog eltérni ettől.

Szervezeti kultúraváltásra van szükség. A feladatról kell beszélni, arról a misszióról és hivatásról, ami a haza fegyveres védelme – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy mellé arányos kompenzációt, életpályamodellt, kiképzést és oktatást kell tenni.

A területvédelmi rendszert ismertetve azt mondta: a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban ott, ahol a laktanyák, kiképzőbázisok vannak. Ez a haderő magas képzettségi fokú, gyorsan bevethető és az országhatárokig bármikor elmozdítható. Ezt egészíti ki a területvédelmi rendszer, amely kapillárisszerűen behálózza az országot a létrehozott területvédelmi ezredekkel járási szintig lejutva.

A legfontosabbként azt emelte ki, hogy a katonaságban meg lehet tanulni fókuszálni a feladatra, és meg lehet érteni, hogy milyen azt teljes egészében elvégezni. A honvédségben nem lehet „félig megcsinálni a melót” – jelentette ki.

Nem csak üres beszéd a haderőfejlesztés: már Magyarország vásárolja a legtöbb német fegyvert a világon

Kiadta a német gazdasági minisztérium a friss fegyverexportadatokat. Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán. Van honnan visszaépíteni a magyar honvédséget.