A felsőoktatásban az önköltséges képzésre felvételt nyert gólyák számára a tandíj kifizetése is egyre égetőbb napirendi pont, amit sokan nem is engedhetnek meg maguknak, és nincsenek meg a feltételeik ahhoz, hogy saját zsebből finanszírozzák.

Business,And,Entrepreneurship,Symposium.,Speaker,Giving,A,Talk,At,Business
Business and entrepreneurship symposium. Speaker giving a talk at business meeting. Audience in conference hall. Rear view of unrecognized participant in audience.
A legtöbb diák munkát vállal az egyetem mellett. 
Fotó: Shutterstock

Az OTP Bank által megkérdezett fiatalok 57 százaléka inkább nem is megy egyetemre, ha nem sikerül bejutnia államilag támogatott helyre – derült ki a pénzintézet legfrissebb felméréséből. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy mindössze 8 százalék az, akit egyáltalán nem befolyásol a finanszírozási forma, és mindenképpen elvégzi a kiszemelt képzést.

Minden negyedik válaszadó jelezte, hogy a családban gondot okoz a szülők részéről az anyagi támogatás, mégis, amennyire csak lehet, támogatják a gyermeküket.

A diákok 42 százalékának a szülei azonban egyáltalán nem rendelkeznek elegendő megtakarítással ahhoz, hogy fedezni tudják a gyermekük egyetemi díját, mindössze 1 százalék jelezte, hogy nem okoz gondot a szülőknek ez a kiadás. 39 százalék éppen ezért a diákhitel felvétele mellett dönt.

Az anyagi problémák esetén felmerülő megoldási lehetőségek között a diákhitel a harmadik helyen szerepel. A válaszadók első helyre a tanulmányokkal párhuzamosan történő munkába állást tették, amelyet a szülőktől való pénzkérés követett. A rangsorban utolsó két helyre szorult az a lehetőség, hogy halasztják tanulmányaikat és munkát keresnek, valamint, hogy személyi kölcsönt vesznek fel.

Diverse,Group,Of,Young,People,Moving,In,Their,New,Shared
Diverse group of young people moving in their new shared apartment and carrying boxes
A költözés is sok költséggel jár a tanulóknak.
Fotó: Shutterstock

„Nagy lépés befektetni a jövőbe, ezért alakítottuk ki a kedvezményes OTP Diákhitel Számlát, így több költségtől is tehermentesítjük a hallgatókat. Az OTP MobilBankból elérhető Kedvezményprogrammal ráadásul még pluszpénzhez is juthatnak: 

a résztvevő partnereknél történő bankkártyás fizetések után havi 5–30 százalékos pénzvisszatérítést biztosítunk

– mondta Kertes Noémi, az OTP Bank termékfejlesztésért felelős szakértője. 

Kollégiumkörkép: másfél-kétszeres túljelentkezés volt a fővárosi helyekre, és nő a külföldiek aránya

A nagy fővárosi egyetemek mind feltöltötték a kollégiumi férőhelyeiket, amelyekre jellemzően másfél-kétszeres a túljelentkezés, és egyre több külföldi diák is beköltözne. Hiába emelkedtek a kollégiumi díjak, még így is jóval kedvezőbbek az árak, mint az albérletek esetében, ami természetesen nem mindegy, hiszen tetemesek az egyetemista élet költségei.