Ahhoz képest, hogy a Magyarországon működő bankok elkezdtek a szelfis, mobilappos bankszámlanyitások irányába mozdulni – ezt honfitársaink közül eddig bő egymillióan tapasztalták meg a Revolutnál –, az értékpapírszámlák esetében erre meglepően kevés példa akad itthon. Pedig több bank is üzemeltet külön mobilapplikációt a befektetések számára, ám ezek csak úgy hozhatók működésbe, ha előtte az ügyfél személyesen megnyitja az értékpapírszámlát a bankfiókban, majd az ott kapott azonosítókkal lép be.

Woman,Takes,Pictures,With,Her,Smart,Phone.,View,From,The
Csak egy mosoly, bemutatkozás, és negyed óra múlva készen áll a kincstári számla.
Fotó: Shutterstock

 

Népszerű módszer, de az értékpapír-vásárlásnál nem

„Jóllehet, a jogszabály már 2020 ősze óta lehetővé teszi a szelfis számlanyitást, az pedig a kockázatmentes befektetések között időközben a legvonzóbbá nőtte ki magát, egyelőre még sincs nagy mozgolódás a bankoknál ezen a piacon” – foglalta össze megkeresésünkre a jelenlegi helyzet főbb jellemzőit Homa Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője.

Az Erste Banknál és a Gránit Banknál lehet szelfivel, vagyis mobiltelefonnal lakossági bankszámlát nyitni anélkül, hogy megjelennénk a banki ügyintéző előtt személyesen vagy videohívásban. Ha a számla megnyílt, utána tudunk könnyített módon értékpapírszámlát is nyitni. 

A könnyített mód azt jelenti, hogy nem szükséges egy újabb szelfit készíteni vagy igazolványokat beszkennelni, mivel egy már élő bankszámlaszerződés személyes, beazonosított adatait használjuk fel az értékpapírszámla megnyitására is.

„A két bank közül a Gránit Bank értékpapírszámláján kizárólag a legnépszerűbb lakossági állampapírokat lehet megvásárolni, míg az Erste Banknál megnyitott értékpapírszámlán kötvényvásárlásokat vagy tőzsdei ügyleteket is lebonyolíthatunk, ahogy a bank saját befektetési lehetőségeiből is válogathatunk” – mutat rá a pénzügyi szakértő.

Kallus György / Világgazdaság
állampapír, plusz, kincstári számla nyitás
A Gránit Bank eBank és az Erste Bank George mobilappjában automatikusan betöltődnek a személyes adatok az értékpapírszámlára a megnyitás során. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A KBC Equitasnál is nyitható értékpapírszámla, miután szelfivel megnyitottuk a bankszámlát, de ott csak a K&H Bank rendszeres befektetéseit lehet igénybe venni. Állampapír-vásárlásra a külön letölthető KBC Mobilbróker alkalmazást használhatjuk, ahol viszont újra végig kell csinálni a szelfis számlanyitási folyamatot és az igazolványok lefotózását, hiába tettük meg ugyanezt korábban a bankcsoport bankjánál, amikor bankszámlát nyitottunk.

Hogyan működik a számlanyitási folyamat?

A számlanyitási folyamat egyébként nagyon gyors, 

hozzávetőleg bő öt, de még „csigatempóban” is legfeljebb húsz perc elég arra, hogy megnyissuk az értékpapírszámlát. 

A szelfivel már megnyitott bankszámla mellett a Gránit Bank eBank és az Erste Bank George mobilappjában automatikusan betöltődnek a személyes adatok az értékpapírszámlára a megnyitás során, nem kell egyetlen adatot sem kézzel beírni, fényképet készíteni, személyi igazolványt vagy lakcímkártyát fotózni. Mindössze néhány nyilatkozat mellé kell pipát tenni, valamint kitölteni a kötelező MiFID tesztet (néhány kérdésre adott válasz alapján a pénzügyi intézmény elvégzi az ügyfél kockázati besorolását). A KBC-nél mintegy negyedóra alatt tető alá lehet hozni az értékpapírszámla megnyitását, szelfivel, igazolványfotózással együtt.

Nincs új a nap alatt: várjuk az csökkenését

A lakossági állampapírok közül változatlanul a Prémium (PMÁP) számít slágernek, amelynek kamata a bónusszal együtt évi 14,75 százalék. A lakossági piacon jelenleg ez a legmagasabb hozamot biztosító kockázatmentes befektetés , főleg, hogy itt a kamatot nem terheli 15+13 százalékos kamatadó, illetve szociális hozzájárulási A PMÁP futamideje kilenc év, kamatszintje pedig mindig az előző évi inflációhoz igazodik, ami a 2024-es évben is várhatóan magas kamatot hoz még a 2023-as átlagos infláció alapján.

A PMÁP mellett a Bónusz Magyar Állampapír és a Magyar Állampapír Plusz számít még vonzó befektetésnek. Az előbbi kamata a diszkontkincstárjegyek hozamán alapul, jelenleg évi 11,92 százalékkal. Itt a kamat háromhavonta változik, míg a futamidő hároméves.

Mindkét állampapír már egy forinttól megvásárolható, a lejárati idő előtti visszaváltása pedig egyszázalékos veszteséggel lehetséges. 

állampapír
A kincstár kirendeltségein, postákon, bankfiókokban, brókercégeknél is lehet személyesen állampapírt vásárolni.
  Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Mennyibe kerül a számla fenntartása és az állampapír-vásárlás?

A Gránit Banknál a lakossági ügyfelek számára díjmentes az értékpapírszámla-vezetés és az állampapír megvásárlása. Az Erste Banknál 350 forint a havi számlavezetési díj, plusz az állomány 0,015 százaléka havonta. A lakosságiállampapír-jegyzésért nem kell fizetni.

A KBC Equitasnál többféle díjcsomag választható. Közülük a legolcsóbb a Start díjcsomag, melynek havi díja 349 forint, plusz az állomány 0,0125 százaléka, de legfeljebb havi 4900 forint. Az állományi díj változatlansága mellett a legmagasabb havidíjú díjcsomagban is 899 forint a fix díj. Az állampapír-vásárlás a KBC-nél is díjmentes, de csak akkor, ha a vásárlást online bonyolítják – utalt rá Homa Péter.

Mint látszik, 

a szolgáltatók között nincs nagyobb eltérés az értékpapírszámlák díjaiban, ennél még a bankszámla díjaiban is nagyobbak a különbségek. 

Az állampapírvétel pedig díjmentes, főleg, ha az ügyfél online felületeken vásárol.