Az uniós bővítésről, az európai integrációról szóló rész volt a leglényegesebb Ursula von der Leyen beszédében jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Európai Bizottság elnökének évértékelőjére reagálva szerdán Budapesten.

Fotó: Navracsics Tibor Facebook

Navracsics Tibor, aki 2014-től 2019-ig uniós biztos volt, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett SOTEU –  Magyar szemszögből/Merre tart az Unió? című beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy Ursula von der Leyennnek a bővítéssel kapcsolatban elmondott szavait a beszéd fordítókorongjának tartja, tekintettel arra, hogy a bővítéssel kapcsolatban legutóbb egyértelmű üzenetet Jean-Claude Juncker fogalmazott meg, még 2014 nyarán, a bizottság elnökjelöltjeként.

A tárcavezető hozzátette,

akkor az hangzott el, hogy az elkövetkezendő öt esztendőben nem lesz bővítés, és az elmúlt tíz esztendőben a politikai szólamokon túl a témában mást nem is nagyon lehetett hallani.

Navracsics Tibor az elmúlt időszak legegyértelműbb mondatának nevezte azt, amit most Ursula von der Leyen mondott, hogy az uniónak a jövőben akár harmincnál is több tagja lehet.

A miniszter és beszélgetőpartnere, Balázs Péter közgazdász, a külügyi tárca korábbi vezetője, volt uniós biztos egyetértett abban, hogy

a nyugat-balkáni és a keleti partnerséghez tartozó államokkal együtt akár kilenc új ország is tagja lehet az EU-nak, a feltételek teljesülése esetén a bővítés akár már 2030-ra megvalósulhat.

A két politikus abban is egyetértett, hogy Ursula von der Leyen szerdai évértékelője amennyiben jövőre folytatni akarja munkáját az Európai Bizottság élén egyfajta kampánybeszédként is értékelhető, hiszen az elnök lényegében minden ágazat, minden politikai szereplő felé intézte mondatait.