A Debreceni Egyetem (DE) Kassai út campusán működő szuperszámítógép, a Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere csütörtökön.

A városvezető felidézte, hogy az önkormányzat az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén.

20230113 Debrecen

Üzembe helyezték Magyarország legerősebb szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő HPC-központban. A bruttó 4,7 milliárd forint értékű gép partíciói a jelenlegi HPC kapacitás tízszeresét – öt petaflopsot – fognak biztosítani a felhasználók számára. A 0,5 megawatt elektromos energia igényű számítógép teljesítménye 50 ezer laptopénak felel meg.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
A Komondor szuperszámítógép.
Fotó: Czinege Melinda

Papp László a 21. század egyik legnagyobb kihívásának nevezte a tiszta energia hosszú távú biztosítását és az ország legerősebb szuperszámítógépét, a Komondort működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése is ezt szolgálja, melynek eredményeként 

az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát.

A polgármester elmondta, hogy a hulladékhőt az uszodába juttató 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlőegységekkel négy hónap alatt elkészül. Azonban a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni. Kifejtette, hogy a rendszer az idei fűtési szezon második felétől 2025 végéig pilotprojektként működik, így térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek.

A DE részéről az egyetem kancellárja, Bács Zoltán elmondta, hogy a innovatív megoldásról van szó, mely nemcsak a szuperszámítógép hulladékhőjét használják fel, de ezzel a számítógép visszahűtésére sem kell külön energiát felhasználni.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője pedig kérdésre válaszolva elmondta, hogy évi 100 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása, aminek jelenleg a 30 százalékát fedezi a Komondor szuperszámítógép a jelenlegi kihasználtság mellett. Azonban amint eléri teljes kapacitását a számítógép, úgy az uszoda teljes energiaigényét képes lehet fedezni. Az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.