Magyar gazdaság

Szuperszámítógépet kapott Debrecen

Magyarország legerősebb szuperszámítógépe a világ 500 legjobbja között van, a középmezőnyben.

Szuperszámítógépet adott át a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) a Debreceni Egyetemnek (DE). A Komondor nevet viselő, öt petaflops teljesítményű rendszer a világ legjobb 500 számítógépének rangsorában a középmezőnybe tartozik – derül ki a KIFÜ pénteki közleményéből.

 

A nagy kapacitású szuperszámítógépek elmúlt években elindult fejlesztési programjának részeként átadott, Magyarországon legerősebbnek számító berendezést a felsőoktatás, a közoktatás, a kutatóközpontok, a könyvtárak, a közgyűjtemények és a kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is közel száz gigabyte per secundum hozzáférési sebességgel használhatják. A gép kezeléséhez szükséges ismereteket a KIFÜ Kompetencia Központja adja át.

A közlemény szerint a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra mára a legátfogóbb kutatási eszközök egyikévé vált, az ipari innováció meghatározó motorja. 

A Komondor mögött álló, csúcstechnológiát képviselő, energiahatékony Cray EX rendszer megegyezik a világ legerősebb szuperszámítógépének (Frontier) rendszerével, gyártója a HPC technológiában kiemelkedő Hewlett Packard Enterprise (HPE). 

A szuperszámítógép dedikált mesterségesintelligencia-, valamint adatelemző partíciót is tartalmaz, ezekkel a számítási igények széles spektruma lefedhető, míg a gép telepítése és tesztelése 2022 szeptemberében kezdődött meg.

Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke szerint a Komondor olyan – hagyományos számítógéppel nem végezhető – 

kutatásokra is használható, mint a beszéd- és arcfelismerés, a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás, a gyógyszerkutatás vagy a precíziós orvostudomány.

Prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja pedig azt emelte ki, hogy a szuperszámítógépet abban az épület-infrastruktúrában helyezték el, amelyet még 2014-ben direkt erre a célra hoztak létre. Hangsúlyozta, hogy a DE Informatikai Karának képzési és tudományos portfóliójában is nagy szerepet játszik az adattudomány és a mesterséges intelligencia.

A gép teljesítményét jól érzékelteti, hogy a keletkező hulladékhőt a szomszédos városi uszodában hasznosíthatják, ezzel megtakarítva a hűtési feladatokat.

 

Debreceni Egyetem szuperszámítógép Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek