Magyar gazdaság

Csányi Péter soproni beszédével a ChatGPT is egyetértett

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a XVII. Soproni Pénzügyi Napokon azt mondta, az elkövetkezendő időszakban a bankszektort a mesterséges intelligencia fogja hajtani. Szerinte aki használja, versenyben marad, aki nem, lemarad vagy megszűnik.

Az idei Soproni Pénzügyi Napok a mesterséges intelligencia (MI) szerepével foglalkozik a fenntartható gazdasági döntésekben. Széles Zsuzsanna, a Lámfalussy kar dékánja a témaválasztásról szólva elmondta: „Mindig igyekszünk olyan témát választani, ami érdekes és aktuális. A mesterséges intelligencia egy olyan terület, amely sokakat foglalkoztat, és szinte mindenhol ott van. A mi hétköznapjainkban is. Úgy gondoltuk, a pénzügyi, számviteli és adózási területen dolgozó szakembereknek is szükségük van egy olyan konferenciára, ahol kicsit mélyebben, a saját szakmájukat érintően találkozhatnak a témával.” 

Széles Zsuzsanna
Az ünnepélyes megnyitón elsőként Széles Zsuzsanna, a  Lámfalussy kar dékánja köszöntötte a résztvevőket.
Fotó: Máthé Daniella / Pénzügyi napok 

A dékán kifejtette: mesterséges intelligenciát sokan a jövő meghatározó technológiájának tartják. S hogy miért célravezető az alkalmazása? Mert pontos és gyors. Az adatelemzések hihetetlen sebességgel történnek, a MI-nek nincs szüksége alvásra, pihenésre, a felgyorsult világunknak mindenképpen az alapja lesz. 

A mesterséges intelligencia néhány éve még nagyon távolinak tűnt

A konferenciát a Soproni Felsőoktatásért Alapítvány a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karral közösen rendezi október 11 és 13. között. Az ünnepélyes megnyitón a kar dékánja mellett Fábián Attila rektor is köszöntötte a jelenlévőket, külön említve Vágyi Ferencet, aki a pénzügyi napok egyik elindítója volt. A rektor hangsúlyozta:

A mesterséges intelligencia néhány éve még nagyon távolinak tűnt, de ma már számtalan területen alkalmazzák, ezért a továbbképzéseken, szakmai konferenciákon és az oktatásban is foglalkozni kell vele. 

Fábián Attila beszélt a Soproni Egyetem sikereiről is. „Kicsik vagyunk, de erősek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzetközi fenntarthatósági ranglistákon előkelő helyet foglal el az intézmény. 

https://www.kisalfold.hu/helyi-gazdasag/2023/10/a-mesterseges-intelligencia-a-fo-temaja-a-xvii-soproni-penzugyi-napoknak-fotok
A mesterséges intelligencia a fő témája a XVII. Soproni Pénzügyi Napoknak
A jelenleg is zajló XVII. Soproni Pénzügyi Napok fő témája a mesterséges intelligencia, amelyről Fábián Attila rektor is tartott előadást.
Fotó: Kisalföld

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője a parlament gazdasági bizottságának alelnökeként is szólt a konferencia résztvevőihez. „Jól felkészült, a tudománnyal lépést tartó szakemberekre van szüksége az országnak ahhoz, hogy előbbre lépjünk” – jelentette ki. Sopronról azt mondta, sokat fejlődött és szépült az elmúlt években. Arra biztatta a résztvevőket, hogy ismerkedjenek meg a várossal, és vigyenek magukkal szép emlékeket. 

A digitalizáció a fenntarthatóság pillére

Az ünnepi köszöntőket követően Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese tartotta meg előadását Digitalizáció a fenntarthatóság pillére – Az OTP Csoport MI törekvései a versenyképesség jegyében címmel. Érdekességként elmondta, mielőtt összeállította az előadása anyagát, stílszerűen megkérdezte a ChatGPT-t, vajon miről kellene beszélnie a rendezvényen. Elismeréssel nyugtázta, hogy a kapott válaszokkal nagyjából egyetértett. Előadásában kifejtette: „A bankszektorban keletkezett adatmennyiség napjainkban rohamosan nő, az abból levonható következtetések pedig a mesterséges intelligencia alkalmazásával meggyorsíthatók. Minderre a tudásra azért van szükség, hogy az ügyfelek számára minél személyre szabottabb szolgáltatást tudjanak nyújtani.” Hozzátette: 

Az elkövetkezendő időszakban a bankszektort a mesterséges intelligencia fogja hajtani. Aki használja, versenyben marad, aki nem, lemarad vagy megszűnik.

Az OTP már létrehozta a szakterülettel foglalkozó csapatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, az MI alapja lehet a fenntartható üzleti modellnek, segít a gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatalban, de semmiképpen nem váltja ki a jól képzett szakembereket.

 

Soproni Pénzügyi Nap Széles Zsuzsanna mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek