Rekordot értek el a külföldiek a magyarországi lakáspiacon a múlt évben az Ingatlan.com hivatalos KSH-adatokat feldolgozó elemzése szerint, amelyből kiderül az is, hogy 2023-ban melyik ország területéről érkezett a legtöbb érdeklődés a hazai lakóingatlanokra.

A múlt évben 138 ezer lakás cserélt gazdát.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A trenddel szembementek a külföldi lakásvásárlók. 

A múlt évben 138 ezer lakás cserélt gazdát, ami 14 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Ugyanakkor a külföldiek 8 ezer lakóingatlant vettek, ez majdnem 10 százalékkal haladja meg a pandémia előtti, 2018-as csúcsértéket, és 38 százalékos a növekedés éves szinten. Igaz, 2021-ben a járvány miatt visszafogott volt a külföldről érkezők aktivitása mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

A külföldiek élénk érdeklődése a hazai ingatlanok iránt több okkal is magyarázható. Egyrészt erősödött az euró a forinttal szemben, ezért a külföldiek olcsóbban tudtak ingatlant vásárolni akár befektetési céllal.

Másrészt sok olyan külföldről érkező vevő vagy bérlő is van a hazai ingatlanpiacon, aki rövidebb vagy hosszabb távra Magyarországon keres otthont. Tipikus példa erre a német nyugdíjasok helyzete, akik előszeretettel vásárolnak a Balaton környékén ingatlant.

Hétszázszoros az árkülönbség Magyarország legolcsóbb és legdrágább utcái között

Ötezer és 3,5 millió forint között ingadoznak az idén a kínálati négyzetméterárak.

Nem nagy meglepetés: a németek vettek a legtöbbet

A KSH legfrissebb adatai szerint a legtöbb magyarországi lakóingatlan 2022-ben a németekhez került, ők több mint 2 ezer lakás vásároltak főként a Balaton mellett Zala és Somogy vármegyében. Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg 1000 feletti ingatlannal, akik a határhoz közeli térségben szereztek lakásokat főként Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A szlovák vásárlók között döntő többségben vannak a nyugdíjasok, a lakásvásárlók kétharmada 65 év feletti volt 2022-ben. A harmadik helyen a Budapestre fókuszáló kínaiak állnak, akik 814 lakóingatlant vettek 2022-ben. A kínai vevők több mint 90 százaléka már évek óta a fővárosban vásárol ingatlant.

A cég idei adatai szerint szintén Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó lakóingatlanok iránt.

A németországi érdeklődések száma 2023-ban meghaladta a 60 ezer darabot. Ausztriából közel 10 ezer, az Egyesült Államokból pedig több mint 5 ezer érdeklődés érkezett.

A külföldiek közül sokan hosszabb távra keresnek ingatlant Magyarországon.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hollandiai, egyesült királyságbeli, írországi, romániai és szlovákiai érdeklődések száma is meghaladta 2-4 ezres darabszámot az idén. Balogh László közölte, hogy

a külföldről jövő érdeklődéseknek egy részét, főként az Egyesült Királyságból érkezőkét, magyar vevőjelöltek adják, akik befektetés vagy otthonteremtés céljából szeretnének lakást vásárolni.

Sokmilliós ajándékot jelent a Plusz

A gyerekszámtól függően 15–50 millió forintos kedvezményes lakáshitel a piaci feltételekkel elérhető, 8,5 százalékos thm-plafonos kölcsönökhöz képest jóval olcsóbb, a kamattámogatás így 6,2–20,5 millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ezt a különbözetet ugyanis lényegében ajándékba kapják az igénylők az államtól, ami várostól, kerülettől függően jóval nagyobb alapterületű lakóingatlanra lehet elég.