Csak a kamattámogatás miatt Budapesten átlagosan 7–28 négyzetméterrel, a vármegyeszékhelyeken pedig 10–39 négyzetméterrel nagyobb házat vagy lakást tudnak vásárolni a gyermeket tervező, Pluszra jogosult családok – derül ki az Ingatlan.com és a Money.hu közös elemzéséből

csok
Gyerekvállaláshoz kötött a támogatás.
Fotó: Shutterstock

A frissen bejelentett támogatás kapcsán máris megvizsgálták, hogy pontosan mennyivel bővíti a vásárlási lehetőségeket, azaz mennyivel értékesebb és nagyobb lakóingatlanra lehet elegendő a kérdéses összeg.

Sokmilliós szintlépést jelent a kamattámogatás

Elképesztő összegeket spórolhatnak a hitelükön a CSOK Plusszal családtervezés előtt álló házaspárok

– összegezte Korponai Levente, a Money.hu vezetője.

Ha a vállalt gyermekek számától függően kedvezményesen felvehető 15, 30 vagy 50 millió forintos lakáshitel – 8,5 százalékos thm-plafonos – kölcsönnel kellene helyettesíteniük, az a törlesztőket nézve nagyjából 50–165 ezer forint többletköltséget tenne ki havonta. 

Most olyan családok számára is közelebb kerül a vágyott otthon, akiknek eddig elképzelhetetlen volt, hogy piaci alapú lakáshitelekben gondolkodjanak, mert egész egyszerűen a jövedelmük nem lett volna elegendő a hitelhez.

A kamattámogatás miatt ugyanaz a törlesztő egy vállalt gyermeknél lényegében 6,2, két gyermeknél 12,3, háromnál pedig 20,5 millió forinttal nagyobb hitelre elegendő a CSOK Plusszal,

mint ha kamatplafonos piaci hitelt venne fel a család –  mondta a Money.hu szakértője.

Amennyiben pedig a Babaváróra is jogosultak, akkor a jövőre 11 milliós – ami támogatássá alakulhat – később önerőként is figyelembe vehető, vagyis akár saját pénz nélkül is belevághatnak az ingatlanvásárlásba. Korponai Levente azt is kiemelte, hogyha megszületnek a gyermekek, akkor a babaváró és CSOK Plusz hitelek tőketartozása további tízmilliókkal csökkenhet, ami tovább javítja a lakásvásárlás mérlegét.

CSOK, lakás
Értékesebb és nagyobb lakásokat vásárolhatnak a kamattámogatásra jogosult fiatal párok.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Praktikusan nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a kedvezményes lakáshitel kamattámogatásának köszönhetően. 

Egy gyermek esetében legalább fél szobával, kettő és három gyermeknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan, ha a család CSOK Pluszt igényel kamatplafonos piaci hitel helyett

– hangsúlyozta Balogh László, azIngatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindenhol képbe kerül a nagyobb otthon

Budapesten belül a XV. és XVI. kerületben például egy vállalt gyermek esetében 8 négyzetméterrel, kettő vagy három gyermeknél pedig 16–28 négyzetméterrel nagyobb házban gondolkodhatnak a CSOK Pluszra jogosult családok. A legkeresettebb városrészek lakásárait nézve pedig az látszik, hogy a XI. és XIII. kerületben a kedvezményes lakáshitelből adódó többlet 6–22 extra négyzetméterre lehet elég.

CSOK Plusz: Budapesten tíz évvel idősebbek voltak az első lakáshoz jutók, mint vidéken

Akinek 45 év felett nincs saját lakása, annak már nem is lesz – vélekednek az Otpotthon és az OTP Bank közös kutatásában részt vevők. A reprezentatív felmérés rámutatott arra is, hogy míg vidéken 25–34 éves kor között vásárolják meg első lakásukat a fiatalok, Budapesten akár tíz évvel is kitolódhat ez a lépés. A most bejelentett CSOK Plusz lehetőséget teremt arra, hogy hamarabb mozduljon ki a gödörből az

A Budapesten kívüli piacon Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron 8–34 plusz négyzetméter jöhet ki a lakáshitelen elérhető megtakarítások a gyermekek számától függően. Szegeden vagy Pécsen 9–42 négyzetméterről lehet szó. Salgótarjánban, Miskolcon és Békéscsabán viszont 15–90 négyzetméterrel nagyobb lakóingatlanba lehetne költözni.