A kegyes halál lehetőségéről kérték ki egy csaknem 69 ezer főt számláló, egészségügyi témákkal foglalkozó Facebook-csoport tagjainak véleményét – szúrta ki a HáziPatika. Akkor 2700-an, jelenleg viszont már több mint 2800-an szavaztak, az elsöprő többség (94 százalék) támogatná az eutanáziát.

Male,Person,With,Gloved,Hand,Turns,Off,The,Intravenous,Drug
Az érintettek szerint az aktív eutanázia könyörületesség. 
Fotó: Shutterstock

Mit gondolsz, foglalkozniuk kell a jogalkotóknak a kegyes halál lehetőségének jogi kidolgozásával, törvénybe iktatásával és megvalósításával? – tette fel a kérdést Dobson Szabolcs az Egészségügyi szakirodalmi tallózó elnevezésű Facebook-csoportban.

Sokatmondó, a kérdés társadalmi megítélésére utalhat a nem reprezentatív, de mindenképpen gondolatébresztő szavazás, amelyen a válaszadók csupán 2 százaléka válaszolt nemmel, míg bizonytalannak a maradék 4 százalék tartja magát.

A kegyes halál, illetve az aktív eutanázia kérdése ismét fokozott figyelmet kapott.

A gyutacs a kérdésben Karsai Dániel 46 éves ügyvéd, alkotmányjogász bejegyzése volt, amelyben közölte, hogy gyógyíthatatlan betegségben, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS)  szenved, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az aktív eutanázia engedélyezésének kérdésében. 

Bejegyzéséhez rengetegen hozzászóltak, köztük néhány sorstárs is.

Orvosokat gyilkossággal és az eutanáziát kérőt öngyilkossággal bélyegezzük meg, holott ez inkább könyörületesség

– hangsúlyozta az egyik hozzászóló, a szintén ALS-es Dunavölgyi Erzsébet, aki Karsai kezdeményezését támogatva petíciót is indított az aktív eutanázia hazai engedélyezése érdekében.

Unrecognizable,Young,Female,Doctor,Comforting,Unrecognizable,Older,Female,Patient
Az ókor óta élénk vita övezi a kegyes halál kérdését.
Fotó: David Pereiras

Az aktív eutanáziáról húsz évvel ezelőtt Magyarországon döntött az Alkotmánybíróság. Ez alapján a beteg önrendelkezési joga nem terjedhet ki odáig, hogy segítséget kapjon a halálához. 

Az Örkény színházban éppen műsoron van az Isten című darab, amely ugyancsak ezt a témát járja körbe. Az előadás középpontjában egy egészséges ember áll, aki fizikailag nem beteg, ám férje halála után úgy látja, nincs miért tovább élnie.

Minden előadáson szavaz a közönség, átélve, hogy 

még egy fiktív helyzetben sem egyszerű igent, vagy nemet mondani az emberi élettel kapcsolatban.

Az eutanázia kérdése az ókor óta foglalkoztatja a közvéleményt. Szókratész, Platón és Seneca is támogatta, miközben az orvostudomány megalkotója, Hippokratész például ellenezte. A kérdés, van-e joga az embernek beavatkozni saját halálának folyamatába, ma is sok helyen heves vitákat vált ki – írja a színház a darab bevezetőjében.