Budapesten, valamint Pilisvörösvár és Pécs környékén a legjobb élni Magyarországon 2023-ban – derült ki az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsorából, amelynek élmezőnyébe idén hat olyan terület is bekerült, amely tavaly még nem szerepelt az első tízben. A pénzintézet szakértői ezúttal is az oktatás, egészségügy, kultúra, bűnözés, vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján vizsgálták, hogy milyen lehetőségeket biztosít az ország 174 járása és Budapest az ott élőknek, alapvetően befolyásolva ezzel az adott területen a lakáspiaci keresletet.

Pécs,,Hungary,-,21.08.2020:,The,Beautiful,Main,Square,Of,Pecs Pécs, Hungary - 21.08.2020: the beautiful main square of Pecs Hungary with dzsami mosque and trinity statue
Fotó: Shutterstock

Az első helyen végző Budapest pontszámai ezúttal is jelentősen meghaladták a második helyezett Pilisvörösvárét, az élmezőny további szereplőit azonban csak tizedpontok választották el egymástól. Pécs és környéke tavaly még nem szerepelt az első tízben, ezúttal azonban már a dobogó harmadik fokára is felfért. Megőrizte negyedik helyét a második fővárosnak nevezett Debrecen és környéke, amelyet Európa Kulturális Fővárosa, a tavalyi harmadik Veszprém és körzete követ az ötödik helyen.

Az élmezőny tagja még Szeged, Budakeszi, Győr és Dunakeszi környéke, valamint a középmezőnyből előlépő Bácsalmási járás is, amelyek szintén most kerültek be az első tízbe. Kikerült viszont a legjobbak közül Érd, Bóly, Kisbér, Pécsvárad, Tata és Mórahalom környéke.

Az MBH kutatásában vizsgált szempontok alapján hazánk északkeleti részei rendelkeznek a legalacsonyabb értékekkel, és kevésbé kedvező a helyzete több dél-dunántúli járásnak, köztük a Balaton déli partján lévőknek is, amelyek a magas lakásárak miatt elsősorban a megfizethetőség tekintetében állnak rosszul, de nem teljesítettek jól az oktatás, a bűnözés és a munkaerőpiaci lehetőségeket nézve sem.

Habár az élhetőség  tekintetében kiemelkedik Budapest és agglomerációja, illetve a vármegyeszékhelyek környékének jelentős része, vannak kivételek, mint a Kecskeméti, a Zalaegerszegi, az Egri, a Nyíregyházi és a Szolnoki járás.

A vármegyeszékhelyek között az országosan is első Budapest vezet, amelyet 2022-höz képest ezúttal is Veszprém követ a második helyen. A hetedik helyről a harmadikra lépett előre Pécs, Győr pedig visszacsúszott a negyedik helyre. Szintén hátracsúszott a rangsorban a tavalyi negyedik Debrecen, amely idén a 11. helyet szerezte meg, a város szinte minden mutató esetében vesztett pontot. Szeged a korábbi 12. helyről a hatodikra jött fel 2023-ban, miután kiemelkedően javult a bűnözési pontszáma.

Budapest,Sunrise.,Budapest,View,From,Fisherman's,Bastion.,Aerial,Budapest,Photo. Budapest sunrise. Budapest view from Fisherman's Bastion. Aerial Budapest photo. Morning lights in Budapest. Morning view with sunrise. Saint Steven Basilica on the left.
Fotó: Shutterstock

Az egyes országrészek élhetőségi mutatója alapvetően befolyásolja az adott területen a lakáspiaci keresletet. Az MBH Bank számára kiemelten fontos, hogy ismerje ügyfeleit, ismerje igényeiket, és helyi szinten, gyorsan tudjon dönteni a legfontosabb üzleti kérdésekben.

Idén minden második lakásvásárlás során igényeltek a vevők lakáshitelt. Ha az átlagos vásárlási összegeket nézzük, 2023-ban Budapesten átlagosan 50-60 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok, míg vidéken a 20–30 millió forint közötti vásárlások a legjellemzőbbek. Új lakások esetében átlagosan 25, míg használt lakások esetében átlagosan 18 millió forint lakáshitelt igényeltek

– árulta el Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Nem a kényszerdigitalizáció teszi élhetőbbé a városainkat

A fenntarthatóságot sokan a környezetvédelemmel és a zöldgondolatokkal azonosítják, valójában azonban sokkal több területhez kapcsolódik. A digitalizáció nem csodafegyver, ami mindenre jó.