A Guardian 40 év után kirúgta Steve Bell karikaturistát egy Benjamin Netanjahu izraeli vezetőről készített karikatúra miatt, írja a horvát Index. A rajzon Netanjahu bokszkesztyűben látható, és a hasán operál, a bemetszés Gázai övezet formájú. „Gázai lakosok, vonuljatok ki most” áll a rajzon lévő üzenetben.

Netanjahu
Fotó: Twitter/@BellBelltoons

A Guardian szerint a közvélemény egy része azonban úgy értelmezte, hogy a rajz valójában Shakespeare velencei kereskedőjére, vagyis a zsidó pénzkölcsönzőre, Shylockra utal az említett műből, aki „egy font (fél kilogramm) húst” kér. Ráadásul az angol irodalomban az egyik leghírhedtebb zsidó sztereotípiának számít kapzsi természete miatt.

Bell azt állítja, hogy valójában Lyndon Johnson amerikai elnök 1960-as években készült karikatúrája ihlette.

A BBC-nek pedig azt mondta, hogy a Guardian értelmezésének „nem volt értelme, mivel a rajz nem említi a darabot”. „Magát a képet a néhai, nagyszerű David Levine karikatúrája ihlette Lyndon Johnson elnökről, ezen műtéti heg látható, amelyet Levine Vietnám-térképének alakjában rajzol meg” magyarázta. 

A döntést a Guardian is bejelentette. „Az a döntés született, hogy nem újítják meg Steve Bell szerződését. Steve Bell karikatúrái az elmúlt 40 évben a Guardian fontos részét képezték köszönjük neki, és minden jót kívánunk” mondták. A döntést egyébként akkor hozták meg, amikor a Hamász e hónap elején Izrael elleni támadásai és az azt követő, Gáza elleni bosszútámadások nyomán felfokozott feszültség uralkodott.

Bellt nem először vádolják antiszemita képek létrehozásával. Egy 2020-as rajzot Sir Keir Starmer munkáspárti vezetőről, amint Jeremy Corbyn egykori főnök fejét tartja egy tányéron, egyesek szerint Keresztelő János fejére való hivatkozásként értelmezték, amelyet Salome, a zsidó Heródes király lánya kapott.