Egyáltalán nem biztos, hogy az év végével vége szakad a 2022 elejétől élő, a lakossági jelzálogkölcsönök és a kis- és középvállalkozói hitelek nagy részét érintő kamatstop karrierjének.

Pick,A,Percentage.,Choose,The,Right,Loan,Plan.,Determine,The
Fotó: Shutterstock

A kormány múlt csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be, hogy novemberben dönt az intézkedés további sorsát illetően. A kamatstop legutóbbi, májusi meghosszabbításakor ugyanakkor az is elhangzott, hogy – miután a jegybanki irányadó kamat alakulásával együtt mozognak a referenciakamatok is – a kormány a jövőre vonatkozóan azt az elvi döntést hozta, hogy a kamatstopok kivezetésére csak akkor adódik lehetőség, ha a jegybanki irányadó kamat egy számjegyű lesz. Mindezek alapján adott az elvi lehetősége annak, hogy novemberben az újabb hosszabbítás mellett dönt a kormány, hiszen az elemzők várakozásai szerint valamikor a jövő év elejére eshet 10 százalék alá a magyar irányadó ráta. Az újabb hosszabbítás esélyét szintén növeli, hogy a kamatstop kérdése szerepel majd a hamarosan induló nemzeti konzultációban is.

A jelzáloghitel-állomány döntő részét a lakáscélú kölcsönök adják

 

Százezreknek maradt alacsonyabb a törlesztője

A kamatstop további sorsáról szóló döntést a lakossági és kkv-hiteladósok igen jelentős része kitüntetett figyelemmel kíséri majd: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) korábbi tájékoztatása szerint a lakossági kamatstop 2023 májusáig már mintegy 350 ezer családot védett meg a magas kamatokkal szemben, az ügyfelek – mintegy 300 ezer család – kamatstoppal védett hitelállománya meghaladja az 1360 milliárd forintot. 

A kamatstop 2022-ben 80 milliárd forinttal, 2023 első felében pedig további 60 milliárddal segíti a családokat, azaz összesen 140 milliárd forintnyi kamatfelárat vesz le a háztartások válláról

– tették hozzá. A korábban tervezett, júniusi kivezetésnek pedig igen fájdalmas következményei lettek volna: a lakosági ügyfeleknél a kamatstop kivezetésével az éven belül átárazódó hiteleknél átlagosan 60 százalékkal, a kiterjesztett, legfeljebb ötéves kamatperiódusban fixált jelzáloghiteleknél pedig mintegy negyedével (24 százalékkal) emelkedne átlagosan a törlesztőrészlet.

A kkv-k hitelportfóliójában – nem meglepő módon – a középvállalkozásoké a legnagyobb szelet

A kkv-kra kiterjesztett kamatstop intézménye a kormány számításai szerint a bevezetéskor 60 ezer vállalkozást érintett, májusban pedig 28,5 ezer vállalkozás közel 1000 milliárd forintnyi hitelállománya esett az intézkedés hatálya alá. A cégek 2022 novemberétől kezdődően 2023. június végéig mintegy 80-85 milliárd forintot takaríthatnak meg.

A minisztérium szerint a kamatstop meghosszabbítása 2023 második fél évében a lakosságnál további 60 milliárd forintnyi, a vállalkozásoknak pedig 40-45 milliárd forintnyi további megtakarítást eredményezhet, ennyivel kell ugyanis kevesebb törlesztési terhet fizetniük az intézkedés nyomán. 

Így összességében már a kormány közel 330 milliárd forinttal támogatja a családokat és a hazai kkv-kat

 – hívta fel a figyelmet a GFM.

Nagy szelet a teljes portfólióban

A közel ezermilliárdnyi kis- és középvállalkozói és a bő 1300 milliárd forintnyi lakossági jelzálogkölcsön pedig egyáltalán nem elhanyagolható szeletét adja a teljes portfóliónak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a második negyedévben a kkv-szektor teljes hitelállománya 7157,3 milliárd forintot ért el, amelynek így nagyjából a hetedét érintette a kormányzati intézkedés. (A kkv-hiteleken belül a középvállalkozói kölcsönöké a legnagyobb, 35,7 százalékos szelet, miközben ezek a cégek az összes élő szerződés számának nem egészen 17 százalékát adják.) A lakossági oldalon is igen tetemes a kamatstop által érintett jelzáloghitelek részesedése: a lakáshitelek teljes állománya 4932,6 milliárd, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig 751,4 milliárd forintot ért el június végén.

A kamatstop kronológiája

2021. december 24. – a 782/2021. (XII.24.) kormányrendelettel a kormány döntött a lakossági jelzáloghitelek kamatának rögzítéséről.

2022. június 17. – a 215/2022. (VI. 17.) kormányrendelettel változatlan feltételekkel meghosszabbították a kamatstopot 2022. december 31-ig.

2022. október 14. – a 390/2022. (X. 14.) kormányrendelettel újra meghosszabbították a kamatstopot 2023. június 30-ig, és 2022. november 1-jétől kiterjesztették a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú, rögzített hitelkamatú, nem kamattámogatott jelzáloghitelekre is.

2023. május 12. – a 175/2023. (V. 12.) kormányrendelet változatlan feltételekkel meghosszabbította a kamatstopot 2023. december 31-ig.