Hírek

Hamarosan a sörösdobozokat is visszaváltják

Egyelőre azonban kevés helyen lehet a nem betétdíjas palackokat, dobozokat visszaváltani.

Hazánkban is kötelezően visszaválthatók lesznek a jövő év elejétől az eldobható italcsomagolások és PET-palackok – derült ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által a Greenpeace-nek küldött levélből. A tervek szerint a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzleteknek lesz majd kötelező visszaváltania az üres dobozokat és palackokat.

Woman,Uses,A,Self,Service,Machine,To,Receive,Used,Plastic
Fotó: Schutterstock

A Boon írása annak járt utána, hogy Miskolcon milyen lehetőségek vannak a sörösdobozok és az üvegek visszaváltására, miután a közösségi médiában felmerült a kérdés az egyik helyi csoportban. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés lehet az egyik megoldás, amelynek keretében italos dobozvisszaváltó automatákat szereltek fel az ország több nagy kereskedelmi láncának élelmiszer-áruházába, és a helyszíneket Google térképen össze is gyűjtötték.

Azonban a kötelező visszaváltás bevezetésével a mozgalom automatái megszűnnek. A Boon írása szerint ugyanakkor az Unió Coop áruházlánc már Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is készül az új visszaváltási rendszer kidolgozására, ám ezt nehezíti, hogy a részletek még nem ismertek. A cég azonban 

kombinált automaták felszerelését tervezi, amely egyaránt alkalmas többféle üveg, doboz és PET-palack visszaváltására is.

A vármegyei írportál több kisebb italboltot is megkérdezett, amelyek általában a betétdíjas üvegeket igen, ám a dobozokat nem gyűjtik, illetve egy belvárosi üzletben nincs lehetőség a betétdíjas üvegek visszaváltására sem, mert nincsen rá igény.

 

italcsomagolás doboz Palkovics László visszaváltás
Kapcsolódó cikkek