Egyre többen keresnek új munkát Magyarországon – derült ki a Profession 2023 harmadik negyedévét vizsgáló felméréséből. Három vármegyét leszámítva mindenhol nőtt azok száma, akik jelentkeztek valamilyen munkára, a tavalyi évhez képest átlagosan 25,7 százalékos a növekedés.

Employer,Or,Recruiter,Holding,Reading,A,Resume,During,About,ColloquyEmployer or recruiter holding reading a resume during about colloquy his profile of candidate, employer in suit is conducting a job interview, manager resource employment and recruitment concept.
Fotó: Shutterstock

A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyékben, valamin Budapesten kerestek munkát.

Az egyre több álláskereső mellett azonban fogynak az elérhető meghirdetett munkahelyek. A legnagyobb mértékben Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heve vármegyékben csökkent az elérhető munkák száma. Növekedést Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben mért a Profession.

A toborzást a cégvezetés, menedzsment, HR, munkaügy és üzleti támogató területeken fogták vissza a cégek. A legtöbb ember a mezőgazdaságba, az egészségügybe és a gyógyszeriparba kell.

Róluk mintha mindenki megfeledkezett volna: 77 ezer forintból tengődnek a közmunkások havonta

Nagyon nincsenek könnyű helyzetben a közmunkások, akik egyre kevesebben vannak évek óta, ám ez őket aligha vigasztalja, ugyanis 77 ezer forintot vihetnek haza havonta. Pedig rajtuk is segítene, ha részesülnének az év végi egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatásból.

A Profession június végén készített egy felmérést, amelyből kiderült, hogy az első fél évben több cég is emelt a fizetéseken, annak ellenére, hogy eredetileg nem készültek ilyen bérfejlesztésre. A portál szerint a második fél év még inkább javuló számokat hozhat.

A bérfejlesztés egyrészt a munkaerő megtartása, illetve az új munkavállalók bevonása miatt volt fontos.

Az előző negyedévben megfigyelt lassulás a cégek toborzásában jelenleg is tart. 2022 ugyanezen időszakához képest a magyarországi vállatok 15,4 százalékkal kevesebb álláshirdetést adtak fel, ezzel párhuzamosan a munkakeresők aktivitása tovább fokozódott, a jelentkezések száma továbbra is magas: a tavalyi év ugyanezen időszakához képest negyedével emelkedett

– mondta a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója, Tüzes Imre. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy megszűnik a munkaerőhiány, vagyis szerinte a piacot még mindig a munkavállalók igényei formálják. Ennek oka, hogy bizonyos területeken a vállalatok nehezen találnak megfelelően képzett szakembereket.

Fontos emellett az is, hogy a magyar munkaerőpiacot még mindig nyomás alatt tartja egy jelentős bérfejlesztési igény a munkavállalók részéről.