A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) harmadik negyedéves elemzése szerint a tagvállalkozásai üzleti hangulatában nincs nagyobb változás a második negyedévhez képes, azonban fontos figyelembe venni, hogy a makrogazdasági környezet negatív kilengései még tartogathatnak meglepetéseket a vállalkozások számára.

Close-up,Of,Two,Businesspeople,Calculating,Financial,Statement,At,Desk
Fotó: Shutterstock

A VOSZ tagvállalkozásai inkább az erős és körültekintő cégek közé tartoznak, de már őket is láthatóan érintik olyan makrogazdasági változások, mint a megrendelések elmaradásai, a szakmai munkaerő hiánya és a csökkenő vásárlóerő. Kozák Ákos, a kutatást végző Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója szerint

viszonylagos állandóságot lehet tapasztalni az üzleti hangulatban, azonban már látszódnak a repedések, és még azt sem lehet látni, hogy a negyedik negyedévben a tendencia hogyan fog folytatódni.

Azzal folytatta, hogy a csökkenő megrendelések és a gyengülő vásárlóerő miatt meglehetősen nagy a kockázata a veszteséges működésnek, amit tovább erősíthet az európai uniós fejlesztési támogatás hiánya, valamint a rendkívül magas is. A többség most még teljesíti az éves tervezett bevételeket, de folyamatosan emelkedik azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek ezeket az év elején kitűzött célokat nem fogja tudni elérni.

A vállalkozások pénzügyi helyzete egyelőre nem romlik, nem nőtt az adótartozás és nincsenek fizetési problémák, azonban 

minden hetedik vállalkozás nem rendelkezik pénzügyi tartalékokkal, és a jobb ellenálló képességgel rendelkező vállalkozások aránya a felére esett vissza, 20-ról 10 százalékra.

A vállalkozások jelentős része elkezdte újragondolni a fejlesztési céljait és azok teljesítését. Az első negyedéves barométereredmények azt mutatták, hogy jellemzően az év elején valósítják meg a tervezett fejlesztéseket, ezért talán nem meglepő ennek év közbeni visszaesése. A VOSZ kutatásában részt vevő vállalkozások inkább a munkaerő-megtartásban gondolkodnak, mintsem az elbocsátásban. Az adatokból jól látszik, hogy a vállalkozások majdnem 40 százaléka emelt bért, elsősorban a bérfeszültség elkerülése miatt, ám ezenfelül már nem tervez továbbit. 

 

Perlusz László, a VOSZ főtitkára úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten nehéz bértárgyalásokra van kilátás, hiszen a jelenlegi helyzetben mindkét oldalnak önmérsékletet kellene tanúsítania. Továbbá kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet sokkal kedvezőbb, hiszen a vállalkozások saját teherbírásuk alapján inkább meglépik a számukra vállalható mértékű béremelést, mintsem hogy elveszítsék munkavállalóikat, és csődbe menjenek.