A REPowerEU program keretében az Európai Bizottság jóváhagyta egymilliárd euró kifizetését Magyarország számára. Ennek a forrásnak a lényege, hogy az uniós országok függetlenedhessenek az orosz fosszilis energiahordozóktól.

European,Union,Flag,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,(european
Fotó: Shuttersto

Az orosz energiától való függetlenedés érdekében a magyar kormány kidolgozott egy csomagot, ami több innovatív és energiahatékonyságot növelő beruházást is tartalmaz. A REPowerEU pénzekkel az unió az ebben a csomagban foglalt tervek megvalósítását támogatja.

A Magyar Nemzet interjút készített Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetőjével, Petri Bernadett-tel, aki elmondta, hogy bár Magyarország nem felel meg a bizottság által követelt jogállamisági elvárásoknak, vagyis mérföldköveknek, de az orosz energiától való függetlenedés egy teljesen más lapra tartozik.

Ahhoz, hogy a tervet jóváhagyja a bizottság, gyakorlatilag két feltételnek kell megfelelni. Az első az, hogy az összerakott csomag valóban segítse az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást. A magyar kormány ezt a kérdést fejlesztési irányból közelítette meg, így váltak a terv részévé olyan intézkedések, mint az energiaközösségek, energiatárolás, hidrogén, biogáz, szélesebb körű hasznosítása. A második pedig az európai szemeszter jelentés feltételrendszere. A nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervekkel szemben támasztott elvárás ugyanis, hogy hatékonyan kezeljék a szemeszter országspecifikus ajánlásaiban azonosított kihívásokat. A bizottsági döntés értelmében Magyarország mindkettő feltételnek eleget tett.

Az egymilliárd euró ezzel együtt még nincs a magyar számlákon, először meg kell várni, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa is áldását adja a kifizetésre. Petri Bernadett szerint a tárcavezetők nem fognak akadékoskodni, hogy az egyébként szigorúbb bizottság rábólintott a kifizetésre.

A további kifizetéséről a szakértő így vélekedett:

Az a magyar vita éppen a héten zajlott a parlament kezdeményezésére, ami azt tárgyalta ki, hogy Magyarország hogy halad a mérföldkövek teljesítésével. Ebben a vitában rengeteg súlyos csúsztatás és tévedés hangzott el az európai baloldal részéről. Azt gondolom, az, hogy ennek ellenére a bizottság a helyreállítási tervet jóváhagyta, egy jó jel, mert legalább itt ebben a kérdésben ellenállt az Európai Parlament nyomásgyakorlásának.