Lezárult a projekt adásvételi folyamata, és elkészültek az MBH Bank új székházának látványtervei. A három toronyból álló épületegyüttes két, székház funkciót betöltő tornya már 2026 végére felépülhet, a bank igényeire szabva és a hatósági előírásokat betartva. A bankcsoport céljainak megfelelően az új székház minden társadalmi, munkavállalói és ESG-elvárásnak megfelel majd, a városképi környezetbe illeszkedő, közösségi funkciókat is biztosító épületegyüttest tervez a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. mint a projekt kiválasztott generáltervezője.

MBH Bank
Fotó: MBH Bank 

Budapest XIII. kerületének frekventált közlekedési csomópontjában, 

a Róbert Károly körút és a Váci út sarkán elhelyezkedő, közel 13 ezer négyzetméteres telken épül majd a bankcsoport 76 ezer négyzetméteres székháza. 

A társaság egy külföldi befektetőtől vette meg a Budapest XIII. kerület Róbert Károly krt. 23. alatti Agora projekt egyik alprojektjét, amely már érvényes építési engedéllyel rendelkezik. Az MBH Bank az építkezés első lépéseként kiválasztotta a tervezőként a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t. A tervek a bank igényei és a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével készülnek, és már a Tervtanács jóváhagyására várnak, így a közeljövőben akár meg is indulhatnak a tényleges munkálatok.

MBH Bank
Fotó: MBH Bank 

A három készülő torony közül kettő a munkatársak befogadására épül, míg a harmadik elsődlegesen bérbeadásra lett tervezve. A bank kifejezett célja, hogy az épületegyüttes organikusan illeszkedjen a városképbe, ugyanakkor markáns és emblematikus, építészetileg is izgalmas épület legyen. A területen bizonyos mélyépítési munkák és alépítmények már elkészültek. 

Az első két, székházfunkciót betöltő torony várhatóan 2026. év végére felépülhet, míg a harmadik, bérbeadásra szánt torony átadását 2027 végére tervezik.

A helyszín kiválasztásánál lényeges szempont volt az elhelyezkedés, hogy a leendő épületegyüttes a város szinte minden pontjáról könnyen megközelíthető legyen gépjárművel és tömegközlekedéssel egyaránt, valamint fontos tényező volt a projekt előkészített jellege.

MBH Bank
Fotó: MBH Bank 

A székház tulajdonosa és fejlesztője az MBH Bank MBH Domo Kft. nevű leányvállalata. Az épületegyüttes modern műszaki megoldásokkal, ESG- és energiatámogatási lehetőségek szem előtt tartásával épül fel, hiszen az MBH Bank által meghatározott ESG-stratégiában fontos szerepet kap a fenntarthatóság előtérbe helyezése és a karbonsemlegesség elérése, valamint a munkavállalók munkahelyi jólétének megteremtése. Mindemellett fontos alapvetése a hitelintézetnek, hogy az új székház az EU-taxonómia célkitűzéseit is figyelembe véve épüljön, és megszerezze a legfontosabb zöldépület-tanúsítványokat (BREEAM, WELL; A4 YOU).