Az éves autópálya-matricák előértékesítését még 2016-ban vezette be a NÚSZ. Ennek lényege, hogy az autósok már decemberben megvásárolhassák a következő éves matricát, hogy ezzel is csökkentsék az év eleji rohamot a pénztáraknál.

Karnok Csaba
20220123 Szeged Autópálya matrica vásárlása.Képen: M43-as autópálya felhajtója.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A NÚSZ szerint az, hogy már december elejétől megvásárolhatók a matricák nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem egy esetleges ajándék lehetőség is lehet. A matricákat más autójára is meg lehet venni, egy sokat utazó szeretteink számára akár jó karácsonyi ajándék lehet.

A NÚSZ külön kiemelte, hogy mindenki kétszer ellenőrizze az e-matrica vásárlásakor, még a fizetés előtt a matricához rögzített adatokat, akár személyesen egy benzinkúton, akár online a nemzetiutdij.hu oldalon vagy egy mobilalkalmazáson keresztül, akár SMS-ben történik a vásárlás. 

A következő adatokat szükséges ellenőrizni: rendszám, felségjelzés, díjkategória, és vármegyei matrica vásárlása esetén a vármegye neve.

A NÚSZ azt is közölte, hogy 2022 decemberében összesen 187 ezer darab 2023-ra érvényes éves autópálya-matricát vásároltak.

Hivatalos: Lázár János bejelentette, mennyibe kerül az egynapos autópálya-matrica – a bevezetés dátuma is megvan

Végre kiderült, hány forintban állapította meg a kormány a legújabb úthasználati jogosultság, az egynapos autópálya-matrica árát.